U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Lintworm bij paarden

Lintworm bij paarden

Wat is lintworm?

De lintworm is een parasiet. Dit betekent dat de lintworm zichzelf in leven houdt ten koste van zijn gastheer. De gastheer is in  dit geval uw paard. De lintworm is een platte worm van 4 tot 8 cm. Het lichaam heeft de vorm van een driehoek. Met vier haken kan de lintworm zich vasthouden aan het darmslijmvlies van uw paard. De lintworm heeft nog een ‘tussengastheer’ nodig om te overleven en zich te vermenigvuldigen. De grasmijt is deze gastheer. Hij eet larveneitjes uit mest. Uw paard eet het gras en daarbij ook de besmette grasmijt. In het lichaam van uw paard ontwikkelt de larve zich in  6 tot 10 weken tot een volwassen lintworm die weer eitjes legt. De volwassen lintworm leeft rondom de overgang van de dunne darm naar de blinde darm. Daar veroorzaken de wormen een ontsteking of soms zelfs verstopping. Lintwormen moeten altijd behandeld worden met een anti-wormmiddel.

Symptomen van lintworm bij paarden

De lintworm leeft in het lichaam van uw paard. Vaak zitten ze in de darmen op het stukje waar de dunne darm over gaat in de blinde darm. De lintworm kan daar een ontsteking veroorzaken. Uw paard kan dan bijvoorbeeld koorts krijgen. Ook kunt u lintwormen aantreffen in de ontlasting van uw paard. Daarnaast kan koliek ontstaan en een darmafsluiting waardoor uw paard zijn ontlasting niet meer kwijt kan. Lintwormen moeten altijd behandeld worden met een anti wormen middel. 

Wat kunt u zelf doen tegen lintworm bij uw paard?

U kunt een besmetting met lintwormen voorkomen. Dit kunt u doen door uw paard op tijd te laten ontwormen. De dierenarts kan u hier advies over geven. Niet alle middelen helpen tegen lintwormen. Ook kan uw dierenarts een ontwormingsschema opstellen zodat u uw paard altijd op tijd laat ontwormen.

Heeft uw paard last van lintwormen? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van lintwormen? Dan kan een bezoekje aan de dierenarts nodig zijn. Lintwormen kunnen, zonder behandeling, voor vervelende klachten als koliek zorgen. De dierenarts kan uw paard behandelen. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten