U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Longemfyseem (dampig) bij paarden

Longemfyseem (dampig) bij paarden

Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is aan aandoening aan de luchtwegen van uw paard. De luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, de longen en longblaasjes. Een paard met longemfyseem heeft veel geknapte longblaasjes. Geknapte longblaasjes herstellen nooit meer. Longblaasjes knappen doordat er slijm in de longen zit. Een paard met chronische bronchitis kan eenvoudig longemfyseem krijgen. Het slijm zorgt ervoor dat de lucht niet goed meer uit de longblaasjes kan. De blaasjes raken overvol waardoor ze knappen. Luchtwegproblemen zijn geen pretje voor uw paard. Astma, bronchitis, dampigheid en longemfyseem zijn allemaal luchtwegproblemen. Uw paard kan last hebben van ernstige longemfyseem. Dan wordt uw paard ‘dampig’ genoemd. Een aandoening aan de longen is zeker een reden om contact op te nemen met een dierenarts.

Symptomen longemfyseem bij paarden

Hoesten is één van de eerste symptomen van longemfyseem of een ander luchtwegprobleem. Een gezond paard hoest niet. Ook zijn neusuitvloeiing en een slechte conditie tekenen van longemfyseem. De uitvloeiing is wit tot groen van kleur. Een gezond paard verliest hooguit doorzichtig vocht uit zijn neusgaten. Uw paard kan daarnaast een verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Als u naar het lichaam van uw paard kijkt, kunt u een versnelde of pompende ademhaling herkennen. De borst en buik kunnen daarbij meer bewegen dan normaal. Neem contact op met een dierenarts als u een luchtwegprobleem vermoedt.

Wat kunt u zelf doen tegen longemfyseem bij uw paard?

Longemfyseem is een luchtwegaandoening. Uw paard heeft hier last van. Natuurlijk wilt u ervoor zorgen dat uw paard zich snel beter voelt maar wat kunt u dan doen? Zorg ervoor dat uw paard niet op de tocht staat. Tocht verergert de longemfyseem waardoor uw paard meer moeite met ademhalen krijgt. Ventilatie in de stal is een belangrijk onderdeel. Frisse en schone lucht helpen bij het herstel. Ook is regelmatig uitmesten belangrijk. Met deze maatregelen voorkomt u dat er verontreinigde, stoffige en irriterende stofdeeltjes in de longen van uw paard. Uw paard krijgt het iets gemakkelijker. Ook is het juiste soort voer van belang. Soms is het nat maken van hooi nodig. Voor de juiste voedingsadviezen kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts. Daarnaast vraagt longemfyseem om een gerichte behandeling van uw dierenarts. Soms is een antibiotica of ander medicijn nodig om uw paard te helpen.

Heeft uw paard longefyseem? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u een luchtwegprobleem bij uw paard te herkennen? Heeft uw paard longemfyseem en maakt u zicht zorgen? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw paard onderzoeken en de oorzaak achterhalen. Ook kan een behandeling gestart worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering