U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Longworm bij paarden

Longworm bij paarden

Wat is longworm?

De longworm is een parasiet. Deze houdt zichzelf in leven ten koste van een gastheer. De gastheer is uw paard of een ezel. De longworm komt bij paarden minder vaak voor dan bij ezels. Via het gras eet uw paard de larven van de longworm op. Deze kruipen via de darmwand naar de longen waar ze volwassen worden. Bij paarden worden de wormen meestal niet volwassen, bij ezels wel. De volwassen longwormen wordt opgehoest en weer doorgeslikt. In de darmen worden eitjes gelegd die zo in de mest terecht komen. Als uw paard met een ezel in de wei staat, is het belangrijk om allebei te laten ontwormen en onderzoeken op longworm. Bij ezels richten de longwormen meestal geen schade aan. Bij paarden hebben de larven in de longen echter wel gevolgen.

Symptomen van longworm bij paarden

Als uw paard longworm heeft, dan zitten de larven in de longen. Daar richten ze schade aan en ze zorgen voor een vervelende hoest. Dit kan lijden tot ernstige dampigheid van uw paard. Ook kan er een longontsteking ontstaan. De symptomen zijn afhankelijk van de hoeveelheid longwormen en de tijd dat ze in uw paard aanwezig zijn.

Wat kunt u zelf doen tegen longworm bij uw paard?

Om longwormen te voorkomen kunt u uw paard op tijd laten ontwormen. U kunt een kuur krijgen via de dierenarts. Deze kan u ook adviseren over de frequentie van het ontwormen. Als uw paard in de weide staat met een ezel dient u beiden te onderzoeken en te ontwormen. Daarnaast is hygiëne belangrijk. Omdat de eitjes van de longworm met de mest mee naar buiten komen, is het verstandig om de mest zo snel mogelijk op te ruimen. Zo bestaat er weinig kans dat uw ezel of paard de eitjes weer binnen krijgt.

Heeft uw paard last van longworm? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van longworm? Neem dan meteen contact op met een dierenarts in de buurt. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en het soort worm vaststellen. Ook kan er een ontwormingkuur gegeven worden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering