U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Luchtwegproblemen bij paarden

Luchtwegproblemen bij paarden

Wat zijn luchtwegproblemen?

Uw paard heeft, net als u, lucht nodig om te leven. De lucht komt via de neusholte, de keel en de luchtpijp in de longen terecht. De luchtpijp is een holle buis die zich in kleinere ‘takjes’ (de bronchiën) opsplitst. Aan het eind van deze ‘takjes’ zitten de longblaasjes. Luchtwegproblemen zorgen ervoor dat het ademhalen ergens verstoord wordt. Uw paard kan last hebben van irritatie aan de luchtwegen, acute luchtwegproblemen en chronische luchtwegproblemen. Irritatie aan de luchtwegen wordt veroorzaakt door een virus of stof. Het slijm dat in de longen geproduceerd wordt, vermenigvuldigt zich en komt samen met de afvalstoffen het lichaam uit. Uw paard krijgt een snotneus. Acute luchtwegproblemen komen meestal door een infectie. Deze infectie zorgt er vaak voor dat ongewenst slijm achterblijft in de longen. Uw paard gaat hoesten. Chronische luchtwegproblemen komen door een allergische reactie. Acute problemen gaan vaak over in chronische problemen. De longen van uw paard raken snel beschadigd en het probleem zal blijven. Astma, chronische bronchitis en dampigheid zijn vormen van chronische luchtwegproblemen. Heeft uw paard last van zijn luchtwegen? Dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts.

Symptomen van luchtwegproblemen bij het paard

Luchtwegproblemen zorgen bijna allemaal voor dezelfde soort symptomen. Vooral hoesten, snotneuzen en benauwdheid zijn veel gehoorde klachten. Uw paard kan een enkele keer per dag hoesten maar ook enorme hoestbuien hebben. Hoesten hoort niet bij een gezond paard. Het is vaak een reden om even contact op te nemen met een dierenarts. Zo voorkomt u misschien dat het hoesten chronisch wordt en andere problemen veroorzaakt. De snotneuzen variëren van waterige neusuitvloeiing tot dikke gelige snot. Waterige neusuitvloeiing komt ook voor bij een milde verkoudheid en is niet meteen reden tot paniek. Wordt de kleur geel? Dan is er vaak sprake van een infectie. Ook gaat de conditie van uw paard aanzienlijk achteruit bij luchtwegproblemen. Daarnaast kunt u een versnelde en moeizame ademhaling herkennen. De flanken van uw paard kunnen daarbij flink bewegen. 

Wat kunt u zelf doen tegen luchtwegproblemen bij uw paard?

Paarden hebben gevoelige luchtwegen en soms zijn luchtwegproblemen niet te voorkomen. Wel kunt u op tijd ingrijpen. Merkt u verandering bij uw paard? Begint hij te hoesten en ademt hij vreemd? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. De dierenarts kan een behandeling starten. Zelf kunt u er voor zorgen dat u het juiste voer geeft. Verhoog de weerstand van uw paard en let op stof. Lucht de stal goed en mest elke dag uit. Geef uw paard ‘stofvrij’ voer zoals droogkuil en slobber. Ook is weidegang erg goed voor een paard met luchtwegproblemen. Daarnaast dient uw paard niet op de tocht te staan.

Heeft uw paard luchtwegproblemen? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van luchtwegproblemen? Neem direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en misschien voorkomen dat de problemen chronisch worden. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts