U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Luizen bij paarden

Luizen bij paarden

Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine insecten zonder vleugels. De luizen zijn parasieten. Dit betekent dat ze zichzelf in leven houden ten koste van hun gastheer. Ze zuigen bloed bij uw paard. Een luizen besmetting komt meestal voor in de winter of het voorjaar. De meeste paarden hebben dan nog een lange wintervacht waar de luizen prettig in leven. Ook komen luizen meestal voor bij veulens of zieke en zwakke paarden. Gezonde paarden kunnen wel besmet raken, dit gebeurt dan meestal doordat een ander ziek, jong of zwak paard al luizen heeft. Uw paard kan last hebben van twee soorten luizen. De bloedzuigende luis of de bijtende luis. De bloedzuigende luis is blauw-grijs van kleur en zit meestal tussen de manen, in de staart of in de sokken van uw paard. De bijtende luis is bruinachtig van kleur en leeft op de buik of romp van uw paard. De bijtende luis leeft van huidcellen en haarschilfers. De luizen verlaten het lichaam van uw paard niet vanzelf.

Symptomen van luizen bij paarden

Als uw paard luizen heeft, dan heeft hij jeuk. Veel jeuk. Hij gaat zijn lichaam schuren tegen ruwe oppervlakten of hij bijt op de jeukende plekken. Dit bijten en schuren kan wondjes veroorzaken waardoor de huid ontstoken kan raken. Als uw paard last heeft van erg veel bloedzuigende luizen, dan kan hij bloedarmoede krijgen. Een luizenbesmetting is altijd reden om uw paard te behandelen. De luizen verlaten het lichaam van uw paard niet vanzelf. 

Wat kunt u zelf doen tegen luizen bij uw paard?

Heeft uw paard luizen? Zorg er dan eerst voor dat andere paarden in de omgeving geen luizen krijgen. Dit doet u door uw paard met andere borstels te borstelen en een ander dekje en dekens te gebruiken. Als de besmetting via een ander paard is verlopen, houdt u ook dit paard apart. Vervolgens kunt u de luizen behandelen met een shampoo die luizen doodt. Ook zijn er speciale poeders die luizen doden. Echter doden veel middelen geen neten, dit betekent dat u de behandeling na ongeveer 10 dagen moet herhalen. U kunt het beste een dierenarts om advies vragen.

Heeft uw paard luizen? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van luizen? Twijfel dan niet en neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Snel ingrijpen voorkomt verspreiding van de luizen. Ook kunnen luizen er op wijzen dat uw paard een zwakke gezondheid heeft of ziek is. De dierenarts kan hier misschien achter komen. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten