U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Maagzweer bij paarden

Maagzweer bij paarden

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is net als bij mensen een zweer aan de maagwand. De maagwand van uw paard is aangetast door maagzuur waardoor een wond is ontstaan. Door enzymen, maagzuur en bacteriën kan deze zweer moeilijk genezen. Helaas hebben veel paarden, en vooral sportpaarden, last van een maagzweer. Zelfs zonder dat hun eigenaar dit weet. Een paardenmaag maakt gedurende de hele dag maagzuur aan. Het ruwvoer (hooi, gras en kuilvoer) neutraliseert het maagzuur. De paardenmaag stopt alleen niet wanneer er geen voedsel binnenkomt. Dit komt doordat een paard gemaakt is om het grootste gedeelte van de dag te eten. Veel sportpaarden krijgen maar een klein gedeelte van de dag te eten. De overige tijd heeft het maagzuur de kans om de maagwand van uw paard aan te tasten.

Symptomen van een maagzweer bij paarden

Een maagzweer is moeilijk te herkennen. Veel paarden lopen dan ook langere tijd rond met één of meerdere maagzweren. Als uw paard een maagzweer heeft, dan kan hij vaak gapen, een verminderde eetlust hebben en een doffe vacht krijgen. Ook kan uw paard last hebben van zijn buik. Deze verschijnselen lijken op koliek. Daarnaast is boos gedrag herkenbaar tijdens het aansingelen omdat de buik gevoelig is. Krachtvoer wordt minder gegeten terwijl ruwvoer zoals hooi veel gegeten wordt. 

Wat kunt u zelf doen tegen maagzweer bij uw paard?

Een maagzweer is geen pretje voor uw paard. Uw wilt natuurlijk liever voorkomen dat uw paard een maagzweer krijgt. Maar wat kunt u dan het beste doen? Let als eerste op het eetpatroon van uw paard. Laat uw paard niet langer dan vier uur achter elkaar vasten. Zo voorkomt u dat het maagzuur veel kans heeft om de maagwand aan te tasten. Zorg er ook voor dat uw paard tijdens het trainen wel voer in zijn maag heeft. Tijdens inspanning verhoogt de maag de aanmaak van maagzuur. Is er geen voedsel om te verteren? Dan tast het maagzuur de maagwand aan. Daarnaast is stress een oorzaak voor het krijgen van maagzweren. Stress verhoogt ook de aanmaak van maagzuur. Heeft u op alles gelet en heeft uw paard toch een maagzweer? Dan schrijft de dierenarts medicijnen voor en kunt u tijdelijk stoppen met trainen en zorgen voor voldoende ruwvoer.

Heeft uw paard een maagzweer? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van een maagzweer bij uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts. De dierenarts kan met een endoscopie vaststellen of er daadwerkelijk een maagzweer aanwezig is. Ook kan een behandeling gestart worden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering