U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Maanblindheid bij paarden

Maanblindheid bij paarden

Wat is maanblindheid?

Maanblindheid is een aandoening aan de ogen van uw paard. De ogen zijn belangrijke organen omdat zij er voor zorgen dat uw paard alles kan zien. Het is bij paarden moeilijk vast te stellen of hun gezichtsvermogen goed of slecht is. Een paard kan zich eenvoudig aanpassen aan een slechter wordend zicht. Maanblindheid is de meest voorkomende oogaandoening bij paarden. Maanblindheid is een chronische ontsteking aan het oog. De ontsteking is helaas moeilijk te behandelen en komt vaak terug. Soms zitten er weken, maanden of jaren tussen twee ontstekingsperiodes. Een aanval van maanblindheid laat eigenlijk altijd blijvende schade aan het oog achter. Uw paard gaat dus minder goed zien. Uiteindelijk leidt maanblindheid tot blindheid. Meestal komt maanblindheid aan één oog voor. De oorzaak van maanblindheid is niet altijd duidelijk. De aandoening kan veroorzaakt worden door een verwonding, bacteriën, virussen, parasieten of een auto-immuun ziekte. Maanblindheid of een andere aandoening aan het oog van uw paard moet door een dierenarts behandeld worden.

Symptomen van maanblindheid bij het paard

De eerste aanval van maanblindheid bij uw paard kunt u herkennen aan traanvocht, pijnlijke en gezwollen ogen, ooguitvloeiing, rode slijmvliezen, oedeem vorming en knijpende ogen. Oedeem vorming is te herkennen aan een blauwe gloed over de lens van uw paard. Een aanval kan twee weken tot een half jaar duren. Na verloop van tijd kan de lens verschuiven en kan staar ontstaan. Staar herkent u door een witte vlek op het oog van uw paard. Uw paard kan minder goed tot niets zien met het aangetaste oog. Na de aanval wordt de ontsteking rustig en ziet het oog er beter uit. Wel kunnen verkleuringen en vergroeiingen aan de lens blijven bestaan.

Wat kunt u zelf doen tegen maanblindheid bij uw paard?

Maanblindheid wordt vaak tussen het tweede en zevende levensjaar voor het eerst vastgesteld. Helaas geneest uw paard niet meer van maanblindheid. Tijdens de ontstekingsperiodes kunt u de ontsteking wel zo goed mogelijk onder controle houden met een behandeling. Een dierenarts kan antibiotica voorschrijven om de ontsteking te lijf te gaan. Ook oogdruppels of oogzalf kan verlichting geven. In sommige gevallen is een operatie nodig. Uw dierenarts kan u alle informatie geven over de behandeling. Zelf kunt u het oog van uw paard goed in de gaten houden. Ziet u veranderingen of maakt u zich zorgen? Neem dan meteen contact op want een snel starten met een behandeling heeft het meeste effect.

Heeft uw paard last van maanblindheid? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard ontstoken ogen? Ziet u plotseling veel tranen en ooguitvloeiing bij uw paard? Neem meteen contact op met een dierenarts want uw paard kan maanblindheid hebben. Een dierenarts kan een behandeling starten en de schade proberen te beperken. Ook geeft een dierenarts u advies over de verzorging van uw paard. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.