U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Maandagziekte (spierbevangenheid) bij paarden

Maandagziekte (spierbevangenheid) bij paarden

Wat is maandagziekte?

Maandagziekte wordt ook wel spierbevangenheid genoemd. Maandagziekte is een acute aandoening aan de spieren van uw paard. Het treedt meestal op zodra uw paard weer aan het werk moet nadat hij een paar dagen rust gehad heeft. In de rustperiode is niets veranderd aan het voerpatroon van uw paard. De ziekte wordt maandagziekte genoemd omdat het vroeger vaak bij werkpaarden voorkwam. Zij kregen, na een weekend rust, op maandag last van de acute aanval. Het voer van uw paard bevat afvalstoffen, door het stilstaan kan het lichaam van uw paard de afvalstoffen niet goed kwijt. Ze hopen zich op in de spieren waardoor stijfheid ontstaat. Een bezoek van de dierenarts is gewenst in geval van maandagziekte.

Symptomen van maandagziekte bij paarden

De spieren van uw paard worden stijf en zijn pijnlijk. Afhankelijk van de ernst van de maandagziekte wil uw paard niet tot nauwelijks lopen. Soms kan hij zelfs niet meer lopen. Maandagziekte kan levensbedreigend zijn wanneer geen behandeling plaats vindt. De afvalstoffen veroorzaken de stijfheid van de spieren. Herkenbaar zijn de trillende spieren in de achterhand van uw paard. Ook zweten en hijgen horen bij de maandagziekte. Neem bij twijfel direct contact op met een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen maandagziekte bij uw paard?

Maandagziekte kan voorkomen worden. U moet uw paard tijdens rustdagen minder krachtvoer geven als normaal. Uw paard kan zo minder energie opslaan in de spieren en spierbevangenheid wordt tegengegaan. Heeft uw paard eenmaal maandagziekte? Dan kunt u het beste een dierenarts inschakelen. In lichte gevallen is rust met een warme deken genoeg om te genezen. Bewegen moet gedoseerd plaats vinden wanneer uw paard er weer aan toe is. Tijdens de herstelperiode is uw paard vatbaar voor een tweede aanval. Voorkom tocht en kou. De spieren moeten warm blijven. Soms kan een solarium helpen. In ernstige gevallen kan een dierenarts uw paard een injectie geven om het proces te versnellen. De spieren nemen na een aanval aanzienlijk af. Vraag een dierenarts om advies welke voeding u uw paard het beste kan geven na de maandagziekte.

Heeft uw paard maandagziekte? Zoek direct een dierenarts

Denkt u dat uw paard maandagziekte heeft? Wil uw paard niet meer lopen? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en een eventuele behandeling straten. Ook kan u advies krijgen over de verzorging van uw paard na de maandagziekte. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten