U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Maneneczeem bij paarden

Maneneczeem bij paarden

Wat is maneneczeem?

Maneneczeem is eczeem op en rondom de manen van uw paard. Maneneczeem wordt ook wel staart-, zomer-, of gewoon eczeem genoemd. Maneneczeem is een huidaandoening. Meestal komt de eczeem voor in het voorjaar of de zomer. Dit is de tijd dat de Colicoïdes Robertii mug voorkomt. Deze mug veroorzaakt de maneneczeem bij uw paard. De mug steekt uw paard waarbij hij giftig speeksel in de huid van uw paard injecteert. De huid reageert hier heftig op door erge jeuk te produceren. Uw paard gaat schuren tegen ruwe oppervlakten waardoor de huid beschadigt. Er ontstaan wondjes. De eczeem ontstaat meestal tussen de manen en rondom de staart. Ook onder op de buik van uw paard kan de eczeem voorkomen. In ernstige gevallen kan de jeuk zich over het hele lichaam van uw paard verspreiden.

Symptomen van maneneczeem bij paarden

Maneneczeem ontstaat meestal, zoals de naam al doet vermoeden, tussen de manen. Uw paard krijgt jeuk. Als reactie gaat uw paard schuren of bijten. Het schuren veroorzaakt wondjes welke kunnen ontsteken. Door de jeuk kan uw paard onrustig of gespannen worden. De plekken kunnen ook rondom de staart en onder op de buik verschijnen. In ernstige gevallen krijgt uw paard eczeem plekken over het hele lichaam.

 

Wat kunt u zelf doen tegen maneneczeem bij uw paard?

Uw paard is overgevoelig voor het speeksel van de Colicoïdes Robertii mug. De mug komt vooral voor tussen april en september. U kunt proberen de maneneczeem te voorkomen door de weerstand van uw paard te verhogen. Dit kunt u doen door de juiste voeding te geven en te zorgen voor weinig stress. Ook kunt u rekening houden met de tijdstippen waarop de mug actief is. De mug steekt vooral bij zonsopkomst, zonsondergang, vochtige en windstille dagen. U kunt uw paard dan op stal houden. Staat uw paard toch buiten? Kies dan voor een anti eczeem deken. Deze beschermt uw paard tegen de muggen. Gebruik deze wel voordat uw paard last krijgt van eczeem.

Heeft uw paard maneneczeem? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van maneneczeem? Maakt u zich zorgen over uw paard? Neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de oorzaak van de eczeem vaststellen en zo nodig een behandeling starten. Ook geeft een dierenarts advies voor thuis. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering