U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Melanoom bij paarden

Melanoom bij paarden

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een huidtumor. Deze melanoom zit vaak op plaatsen waar weinig tot geen haar groeit. Uw paard kan er last van krijgen en loopt vooral risico wanneer hij een Schimmel is. De melanoom bestaat namelijk uit pigmentcellen. De melanomen bij Schimmels zijn meestal goedaardig. Wel kunnen deze na verloop van tijd kwaadaardig worden. Ook andere paarden kunnen melanomen krijgen. Deze zijn echter meestal kwaadaardig. Kwaadaardige melanomen zijn kanker. De melanomen zitten vaak rondom de anus, de koker, de staartwortel, de halsstreek, mond, lippen en rondom de ogen. Ze kunnen ook in de borstholte voorkomen of in de darmen en longen. Een melanoom is altijd reden om contact op te nemen met de dierenarts. Hoe sneller de dierenarts een behandeling kan starten, hoe meer kans uw paard heeft. Een melanoom kan namelijk dodelijk zijn.

Symptomen van een melanoom bij paarden

Een melanoom voelt aan als een harde bult onder de huid van uw paard. De bult zit vaak onder de huid. Knapt de melanoom open dan komt er zwarte vloeistof uit. De melanomen kunnen op meerdere plekken tegelijkertijd verschijnen. Vooral bij schimmels is dit het geval. Ook zitten er vaak meerdere melanomen in groepjes bij elkaar. Heeft uw paard inwendige melanomen? Dan kan er bijvoorbeeld verstopping van de darmen ontstaan en krijgt uw paard koliek. Het verwijderen van de melanomen is dan noodzakelijk. 

Wat kunt u zelf doen tegen melanoom bij uw paard?

Melanoom voorkomen kan eigenlijk niet. Als uw paard een schimmel is dan heeft hij extra veel kans op het krijgen van melanomen. Deze zijn vaak goedaardig. Een dierenarts kan dit bepalen. Wel kunt u er voor zorgen dat uw paard genoeg weerstand heeft door de juiste voeding en eventuele voedingssupplementen. Ook als de melanoom kwaadaardig blijkt is goede weerstand belangrijk.

Heeft uw paard een melanoom? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard een melanoom? En maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts. De dierenarts kan door middel van een biopt vaststellen of de melanoom goed- of kwaadaardig is. Een behandeling kan gestart worden. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering