U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Moeraskoorts bij paarden

Moeraskoorts bij paarden

Wat is moeraskoorts?

Moeraskoorts is een virusziekte. Moeraskoorts heet ook wel Equine Infectieuze Anemie (EIA). De virusziekte komt gelukkig niet veel voor in Nederland. Oorspronkelijk komt de ziekte uit moerasachtige gebieden zoals Australië, Canada en Midden-Amerika. Wel komen er regelmatig uitbraken voor in Europese landen. Als uw paard moeraskoorts heeft, dan bent u verplicht dit te melden. De moeraskoorts kan aanwezig zijn zonder dat uw paard klachten heeft. Uw paard is dan drager van het virus. Hij kan wel andere paarden of ezels besmetten. Het virus wordt verspreid door bloed, sperma en ontlasting van uw paard. Vliegen, muggen en dazen kunnen de moeraskoorts zo weer verder verspreiden.

Symptomen moeraskoorts bij paarden

Als uw paard besmet is met de moeraskoorts, dan kan hij erg ziek worden. De moeraskoorts kan acuut of chronisch zijn. De symptomen verschillen. Bij de acute vorm krijgt uw paard koorts, is hij rillerig, treedt er spierslapte op en slaat de lusteloosheid toe. Ook krijgt uw paard koliek aanvallen en kunnen er bloedingen ontstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld bloederige ontlasting aantreffen. Daarnaast komt vochtvorming nog al eens voor. Acute moeraskoorts kan de dood tot gevolg hebben. Bij de chronische vorm van moeraskoorts vermagert uw paard, is hij snel vermoeid en heeft hij koorts (vooral na inspanning). Helaas is moeraskoorts niet te genezen en kan een dierenarts uw paard alleen uit zijn lijden verlossen. Ook gaat u zo verdere verspreiding van de ziekte tegen.

Wat kunt u zelf doen tegen moeraskoorts bij uw paard?
U wilt natuurlijk voorkomen dat uw paard moeraskoorts krijgt. Wat kunt u dan doen? Het virus komt praktisch niet voor in Nederland. Wel zijn er de afgelopen jaren uitbraken geweest in Duitsland, Roemenië, Ierland, Italië en België. Koopt u een paard uit het buitenland? Laat uw paard dan altijd controleren op het virus voordat u het naar Nederland haalt. Voor paarden uit Roemenië is een onderzoek zelfs verplicht. Als uw paard moeraskoorts heeft, dan kunt u helaas niets meer doen. Uw paard blijft altijd drager en verspreidt het virus verder. Een dierenarts kan u advies en informatie geven.

Heeft uw paard moeraskoorts? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw paard moeraskoorts heeft? Bent u in het buitenland geweest met uw paard? Neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan de ziekte vaststellen en het verdere protocol aan u uitleggen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering