U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Mok bij paarden

Mok bij paarden

Wat is mok?

Mok is een irritatie in het been van uw paard. Mok is een verzamelnaam voor alle huidirritaties aan het been. De meeste mensen spreken over mok als het gaat om een ontsteking aan de kootholte van uw paard. De kootholte is het kuiltje aan de achterkant van het been. Mok is een vervelende aandoening die soms keer op keer terugkeert. Sommige rassen zoals Tinkers en Friezen, zijn gevoelig voor mok. Mok is niet besmettelijk. De oorzaken voor mok bij uw paard kunnen divers zijn. Meestal komen meerdere oorzaken tegelijkertijd voor. Zo kan mok ontstaan door invloed van buitenaf (modder, zand, zonlicht, insectenbeten). Als er al irritaties zijn, kunnen bacteriële infecties de mok erger maken. Ook kan een schimmelinfectie of schurftmijt de oorzaak van de mok zijn. Om de mok effectief te behandelen is het belangrijk dat u de oorzaak van de mok achterhaalt.

Symptomen van mok bij paarden

De eerste symptomen die bij mok optreden zijn roodheid, schilfers, wondjes en kloven in de kootholte van uw paard. Soms kan er vochtige eczeem ontstaan op het been van uw paard. Ook kan jeuk een symptoom zijn. Uw paard gaat stampen met de benen of schuren. Meestal is de jeuk en het schuren een teken van schurftmijt. Een dierenarts kan dit vaststellen. Bij ernstigere mok kan uw paard kreupel worden. Ook kan een gedeelte van het been of het hele been dik worden. Uw paard heeft zeker een behandeling nodig bij mok om te voorkomen dat de aandoening erger wordt. 

Wat kunt u zelf doen tegen mok bij uw paard?

Het behandelen van mok is lastig omdat de oorzaken divers zijn. Belangrijk is dan ook dat de oorzaak achterhaalt wordt. Een dierenarts kan schimmels of mijten opsporen en een behandeling starten. Als uw paard mok heeft, dan is het verstandig om het been en de geïrriteerde plek schoon en droog te houden. U kunt de kootholte scheren. Daarnaast kunt u aanwezige korsten met zalf insmeren en zo losweken. Een biotex bad kan helpen. Afhankelijk van de ernst van de mok is een behandeling nodig. U kunt een zalf tegen mok gebruiken. Bij schimmel of mijten dient een dierenarts een dodend middel voor te schrijven. Soms is een antibiotica nodig om uw paard helemaal weer te genezen.

Heeft uw paard last van mok? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van mok? Maakt u zich zorgen over de oorzaak van de mok? Neem direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en een behandeling hierop instellen. U kunt advies krijgen over de verdere behandeling en verzorging. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten