U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Netelroos bij paarden

Netelroos bij paarden

Wat is netelroos bij paarden?

Netelroos is een allergische reactie van het lichaam van uw paard. Netelroos bestaat uit kleine bultjes op de huid. De bultjes zijn gevuld met vocht (oedeem). De netelroos kan over het hele lichaam van uw paard voorkomen. Als u de bultjes voelt, kunt u ze gemakkelijk indrukken. Ze voelen zacht aan. Engelse volbloeden en Arabieren zijn meestal gevoeliger voor het ontwikkelen van netelroos dan andere paardenrassen. Uw paard kan netelroos krijgen door een allergie. Hij kan allergisch zijn voor bijvoorbeeld insectenbeten, planten, geneesmiddelen, voedingsmiddelen of strooisel in de stallen. Allergie veroorzaakt door insecten kunt u ook staart- en maneneczeem noemen. Maar ook stress of een infectieziekte kan de oorzaak zijn van netelroos bij uw paard. Bij behandeling is het belangrijk dat u de oorzaak van de allergische reactie achterhaalt. De dierenarts kan u hierbij helpen.

Symptomen van netelroos bij paarden

Er ontstaan meerdere kleine bultjes op het lichaam van uw paard. De bultjes bevinden zich verspreidt over het lichaam. In de bultjes zit vocht. Wanneer u er op drukt, ontstaat een deukje welke na een tijdje weer een bultje wordt. De bultjes verdwijnen vaak snel weer. Soms blijft de netelroos langer bestaan. De bulten worden heftiger en er kan vocht uit komen. Er ontstaan plakkerige korsten en de huid sterft af. Er blijven kale plekken achter. Het is verstandig om de oorzaak van de netelroos te achterhalen zodat u de klachten kan verminderen of zelf helemaal kunt weghalen. 

Wat kunt u zelf doen tegen netelroos bij uw paard?

Heeft uw paard plotseling allemaal kleine bultjes op zijn lichaam? Dan kan dit heel goed netelroos zijn. Netelroos is een reactie van het lichaam op iets van binnen het lichaam (zoals voeding) of iets van buitenaf (insecten). U kunt de oorzaak achterhalen. Dit kunt u samen met een dierenarts doen zodat de dierenarts meteen een behandeling kan starten wanneer dit nodig is. Soms kan de zwelling van de netelroos al afnemen door uw paard koud af te spoelen. Om extra verlichting te geven kunt u dit proberen. De dierenarts geeft in ernstige gevallen ontstekingsremmers of corticosteroïden.

Heeft uw paard netelroos? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van netelroos? Neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en de oorzaak vaststellen. Ook kan een dierenarts een eventuele behandeling starten en u adviseren. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten