U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Oedeem bij paarden

Oedeem bij paarden

Wat is oedeem?

Oedeem is een ander woord voor vocht. Uw paard kan om verschillende redenen last krijgen van vochtophopingen in zijn lichaam. Vocht kan zich vormen door een trauma. Is uw paard bijvoorbeeld geschopt? Dan kan uw paard op die plaats last krijgen van oedeem. Oedeem kunt u eenvoudig herkennen door er met een vinger op de drukken. Wanneer u uw vinger weer weg haalt blijft er een kuiltje achter. Het kuiltje trekt langzaam weg. Oedeem kan echter ook een gevolg van een ziekte zijn. Zo kunnen de kuiltjes boven de ogen zich vullen met vocht. Dit kan betekenen dat uw paard last heeft van de ziekte van Cushing. Om dit vast te stellen moet u contact opnemen met een dierenarts. Oedeem kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. Door het verreken van een een spier of een pees kan oedeem ontstaan, ook overbelasting van de pezen zorgt voor oedeem vorming. Daarnaast kan te weinig beweging resulteren in oedeem. Het lichaam kan het vocht niet voldoende afvoeren. De afvoer van vocht kan verstoort zijn door een lymfebaanontsteking. De lymfeklieren werken niet optimaal en oedeem ontstaat. Oedeem kan op de benen, onder de buik en op het hoofd ontstaan.

Symptomen van oedeem bij paarden

Oedeem zorgt voor bulten. Deze kunt u eenvoudig herkennen door er met een vinger op de drukken. Wanneer u uw vinger weer weg haalt blijft er een kuiltje achter. Het kuiltje trekt langzaam weg. Oedeem kan overal op het lichaam van uw paard ontstaan. Heeft uw paard oedeem in de benen? Dan voelen deze vaak warm aan en loopt uw paard kreupel. Weet u niet waar het oedeem vandaan komt? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. Oedeem in de benen kan chronische problemen veroorzaken. 

Wat kunt u zelf doen tegen oedeem bij uw paard?

Oedeem is vervelend en u wilt uw paard er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Is de oedeem gevolg van te weinig beweging? Dan is bewegen goed. Ook kunt u twee keer per dag ‘koelen’ op de plekken waar uw paard oedeem heeft. Doe dit met koud water en een zachte straal. Ongeveer tien minuten per keer. De haarvaten trekken zo samen en voeren het oedeem af. Zorg er wel altijd voor dat u de oorzaak van de oedeem weet. Zo kunt u geen extra schade aan uw paard aanbrengen.

Heeft uw paard last van oedeem? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van oedeem? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en u adviseren over de behandeling van de oedeem plekken. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts