U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Oogontsteking bij paarden

Oogontsteking bij paarden

Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking is een ontsteking aan de slijmvliezen van het oog van uw paard. Het oog wordt dik, rood en gaat tranen en soms zelfs dicht zitten. Een oogontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Uw paard kan een strootje in zijn oog hebben waardoor de irritatie ontstaat of hij kan ergens met zijn oog tegenaan gekomen zijn. Ook kunnen zand, vliegen, bacteriële infecties of virussen het oog van uw paard beschadigen. Een oogontsteking is een vervelende klacht en erg lastig voor uw paard. Een bezoek aan de dierenarts of dierenkliniek kan nodig zijn om een eventuele behandeling te starten.

Symptomen van oogontsteking bij paarden

Het slijmvlies van een paard is normaal roze, glad en vochtig. Als het oog van uw paard ontstoken is, dan is het slijmvlies rood, gezwollen en traant het. Ook lijkt het oog van uw paard kleiner doordat de oogbol verder naar binnen staat. Er komt veel vocht uit het oog. Dit kan waterig zijn, maar ook groene pus. Uw paard heeft pijn en zal zijn oog dicht proberen te houden.

Wat kunt u zelf doen tegen oogontsteking bij uw paard?
Heeft uw paard last van geïrriteerde ogen? Dan wilt u hem hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Als het oog van uw paard licht geïrriteerd is, dan kunt het oog schoonmaken. U gebruikt hiervoor een wattenschijfje en (afgekoeld) gekookt water. Met het natte watje dept u vanaf het buitenste ooglid naar de neus van uw paard. Herhaal dit meerdere keren per dag. Is het oog nog geïrriteerd na een paar dagen? Of krijgt uw paard een grijzige gloed over zijn oog? Neem dan contact op met een dierenarts.

Heeft uw paard een oogontsteking? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw paard rode en gezwollen ogen? Dan heeft hij waarschijnlijk een oogontsteking. Voor een oogontsteking kunt u contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de ogen onderzoeken en een behandeling starten. Soms is een zalfje genoeg en andere keren heeft uw paard een antibioticakuur nodig. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering