U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Problemen na castratie van paarden

Problemen na castratie van paarden

Wat is castratie?

Castratie is het operatief verwijderen van de zaadballen bij een hengst. De castratie gebeurt meestal omdat ‘hengstengedrag’ niet op prijs gesteld wordt. Hengsten zijn dominant en daardoor vaak niet geschikt voor recreatieve doeleinden. De productie van het hormoon testosteron zorgt voor dit gedrag. Om dit te verminderen dienen beide zaadballen geheel verwijderd te worden. Zij produceren namelijk testosteron. Castratie kan op veel manieren gebeuren. Soms wordt er voor gekozen om de wondjes open te laten of gedeeltelijk open te laten. Ze kunnen echter ook helemaal gesloten worden. De dierenarts kan u over alle voor- en nadelen van de soorten castratie informeren. De meeste hengsten worden tussen 1 en 2 jaar gecastreerd. Eerder of later kan ook, dit kunt u in overleg met een dierenarts plannen.

Symptomen van problemen na castratie bij paarden

Het castreren van uw hengst is een medische ingreep en brengt dus altijd risico’s met zich mee. Hoewel de ingreep routine is kan uw hengst pech hebben en last krijgen van bijvoorbeeld een gezwollen scrotum en peniskoker. Zwelling treedt altijd op na castratie, deze kan echter erg zijn. Bij overmatige zwelling kunnen de wondjes te vroeg dicht gegaan zijn. Troep blijft achter en veroorzaakt de zwelling. De dierenarts zal de wondjes opnieuw moeten openen. Ook kan uw paard last krijgen van een ontsteking van het scrotum. Bacteriën zorgen voor de ontsteking waardoor pus uit de wondjes komt. Uw paard kan flink ziek zijn van een ontsteking. Koorts komt vaak voor. Ook kan de zaadstrengstomp (het gedeelte dat achterblijft na verwijdering van de zaadballen) ontstoken raken. Hierbij komt ook pus vrij uit de wondjes. Daarnaast kan er een bloeding ontstaan. Enkele druppeltjes bloed uit de wond is geen probleem. Loopt er een straaltje bloed uit? Dan is sprake van een ernstige bloeding. U dient een dierenarts te waarschuwen. De ergste complicatie na een castratie van uw paard kan zijn dat de darmen via de wond naar buiten komen. Dit is levensgevaarlijk en er dient direct contact  opgenomen te worden met een dierenarts. Gelukkig komt deze complicatie weinig voor. 

Wat kunt u zelf doen tegen problemen na castratie bij uw paard?

Als u uw hengst wilt laten castreren zorg er dan voor dat u goed op de hoogte bent van de ingreep en de risico’s. Op welke manier gaat de dierenarts de castratie uitvoeren? En welke verzorgingsmaatregelen moet u na de ingreep nemen? Uw hengst kan enkele dagen speciale zorg nodig hebben. De dierenarts kan u advies geven over de verzorging. Houd er rekening mee dat uw hengst voldoende beweging krijgt na de ingreep en in een schone omgeving staat. De wond heeft zo minder kans op ontstekingen.

Heeft uw paard problemen na castratie? Zoek direct een dierenarts

Is uw paard gecastreerd en treden er complicaties op? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de wond komen beoordelen en een eventuele behandeling starten. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering