U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Regenschurft (Dermatofilose) bij paarden

Regenschurft (Dermatofilose) bij paarden

Wat is regenschurft?

Regenschurft is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door de bacterie Dermatophilus Congolensis. De medische term voor de aandoening is Dermatofilose. In de volksmond staat Dermatofilose beter bekend als regenschurft. Dit komt doordat paarden die veel in de regen staan sneller last hebben van de bacterie. De bacterie kan alleen door de huid binnendringen wanneer er beschadigingen zijn. Een natte of vochtige vacht maakt het de bacterie makkelijker om binnen te dringen. Uw paard kan overal regenschurft krijgen. Meestal zitten de plekken echter op de zadelplek en de plek waar het hoofdstel of tuig zit. Deze plaatsen blijven vochtiger. Ook wassen en zweten maakt de kans op regenschurft groter. Regenschurft is besmettelijk voor andere paarden en ook voor u. Gebruik voor een besmet paard andere borstels, dekens en dekjes. Let u vooral op tijdens het verwijderen van de korsten en het pus. Draag bijvoorbeeld handschoenen bij de verzorging van uw paard. Als uw paard regenschurft heeft, is een behandeling noodzakelijk. Waar de behandeling uit bestaat is afhankelijk van de ernst van de regenschurft. Vraag een dierenarts om advies.

Symptomen van regenschurft bij paarden

Regenschurft veroorzaakt korsten op het lichaam van uw paard. Als u de korsten verwijdert, ziet u rode plekken waar pus uit komt. Bij een chronische infectie ziet u vooral kale plekken op de huid van uw paard. De regenschurft kan jeuk veroorzaken waardoor uw paard gaat schuren. 

Wat kunt u zelf doen tegen regenschurft bij uw paard?

Als uw paard regenschurft heeft, is het belangrijk om zijn vacht droog te houden. Laat uw paard niet in de regen staan en droog hem goed af. Regenschurft kan behandeld worden met shampoo van Betadine. U dient uw paard meerdere keren per dag te wassen. Vervolgens is goed afdrogen belangrijk en het verwijderen van los zittende korsten. Bij ernstige besmetting kan een antibioticakuur nodig zijn. De dierenarts kan dit beoordelen en u adviseren over de verzorging van een paard met regenschurft.

Heeft uw paard regenschurft? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard korsten, rode plekken en jeuk? Regenschurft kan de oorzaak zijn. Neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts beoordeeld de regenschurft en bepaald dan de behandeling. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten