U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Rhinopneumonie bij paarden

Rhinopneumonie bij paarden

Wat is rhinopneumonie?

Rhinopneumonie wordt in de volksmond vaak Rhino genoemd. Rhinopneumonie is een Herpes virus. Veel paarden komen er mee in aanraking. Vaak verloopt het virus rustig. Dit hangt echter wel van de vorm af. Rhinopneumonie komt in verschillende vormen voor. Uw paard kan last krijgen van de abortusvorm. Dit betekent dat merries hun veulens verliezen door het virus. Ook kan uw paard de neurologische vorm krijgen. Het virus verspreidt zich naar het ruggenmerg en zorg daar voor verlammingsverschijnselen. Helaas kunnen deze blijvend zijn. Daarnaast komt Rhinopneumonie voor in de verkoudheidsvorm. Deze vorm kan gepaard gaan met bronchitis of andere luchtwegproblemen. Waarom uw paard een bepaalde vorm van het virus krijgt en hoe dit gebeurt, is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat Rhinopneumonie in lichte vormen en agressieve vormen voorkomt. Een besmet paard kan levenslang drager blijven. Door stress of andere ziekten kan het virus de kop weer opsteken. Uw paard kan dan ook andere paarden besmetten.

Symptomen van Rhinopneumonie bij paarden


De symptomen hangen af van de vorm die het virus aanneemt bij uw paard. De verkoudheidsvorm uit zich in een snotneus, hoesten, neusuitvloeiing, koorts en dikke benen. Luchtwegproblemen en bronchitis zijn bijkomende problemen. De neurologische vorm zorgt voor een slappe staart en slappe spieren. Uw paard loopt niet meer zeker en recht. Hij kan dronken lijken. Ook kan verlamming van de blaas en de anus optreden. De abortusvorm zorgt voor spontane abortus bij een drachtige merrie. Ook hiervan is de oorzaak niet bekend. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw paard? Of denkt u dat uw paard Rhinopneumonie heeft? Neem dan contact op met een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen Rhinopneumonie bij uw paard?

Rhinopneumonie is ernstig en dient veel aandacht te krijgen. Staat uw paard op stal? Dan moet er actie ondernomen worden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Een dierenarts weet wat u in de dit geval moet ondernemen. Vaak moet de hele stal geïsoleerd worden totdat het laatste klinische geval hersteld is. De dierenarts geeft vaak medicijnen om de ontstekingsreactie tegen te gaan. Om Rhinopneumonie tegen te gaan kunt u uw paard laten inenten. De inenting kan er voor zorgen dat uw paard niet besmet wordt met het herpes virus.

Heeft uw paard Rhinopneumonie? Zoek direct een dierenarts

Denkt u dat uw paard Rhinopneumonie heeft? Neem dan contact op met een dierenarts om het te laten vaststellen. Vervolgens moet er actie ondernomen worden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook is behandeling van uw paard nodig. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering