U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Rotavirus bij paarden

Rotavirus bij paarden

Wat is het Rotavirus?

Het rotavirus wordt veroorzaakt door bacteriën in mest. Vooral jonge veulens lopen het risico om besmet te raken met het rotavirus. Het rotavirus richt schade aan de binnenkant van de darmen aan. Uw veulen kan voedingsstoffen niet langer goed opnemen. Door de schade blijven niet verteerde voedseldelen in de darmen achter waardoor diarree ontstaat. Vooral jonge paarden tussen de 4 en 14 dagen oud zijn gevoelig voor diarree en het rotavirus. Krijgt uw veulen voldoende en meteen biest van de merrie? Dan herkent het lichaam de virussen en bacteriën sneller en zorgt ervoor dat de besmetting niet plaats vindt. Als uw veulen ouder is dan 14 dagen kan hij nog steeds het rotavirus krijgen, maar dan verloopt dit vaak zonder symptomen.

Symptomen van het Rotavirus bij paarden

Het Rotavirus wordt gekenmerkt door diarree. Vervolgens kan uw paard sloom worden en niet willen drinken. De zuigreflex vermindert en uw paard kan uitdrogen. Ook is koorts een bijkomend symptoom. 

Wat kunt u zelf doen tegen het rotavirus bij uw paard?

Als u vermoedt dat uw veulen besmet is met het rotavirus, dan kunt u contact opnemen met een dierenarts voor advies. Afhankelijk van de ernst van de symptomen heeft uw veulen een behandeling nodig. Vooral drinken is belangrijk. Zo voorkomt u uitdroging bij uw veulen. Uitdroging kan erg gevaarlijk zijn. Is uw veulen eenmaal uitgedroogd dan zal hij een infuus moeten krijgen van de dierenarts. Let goed op de symptomen en twijfel niet als u het niet zeker weet.

Heeft uw paard het rotavirus? Zoek direct een dierenarst

Is uw veulen besmet met het rotavirus? Twijfel dan niet en voorkom uitdroging. Neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Door middel van mestonderzoek kan het rotavirus vastgesteld worden. De gezondheid van uw veulen bepaalt de behandeling. Uw dierenarts geeft u altijd advies. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering