U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Salmonella bij paarden

Salmonella bij paarden

Wat is salmonella?

Salmonella is bij de meeste mensen wel bekend. Dit omdat Salmonella een bacterie is waar ook mensen mee besmet kunnen raken. Ziektes die van mens op dier en andersom kunnen worden overgedragen noem je een zoonose. Salmonella is een zoonose. Salmonella kan van nature al aanwezig zijn in de darmen van uw paard. Als uw paard gezond is, helpt de Salmonella bacterie met het verteren van voedsel. De bacterie is in evenwicht met de rest in de darmen. Door extreme stress, ziekte en bijvoorbeeld koliek kan de bacterie zich vermenigvuldigen en uw paard ziek maken. Ook kan de bacterie binnenkomen via besmet voedsel. Dan komt de bacterie in een grote hoeveelheid binnen en maakt het uw paard ook ziek.

Symptomen van Salmonella bij paarden

Er zijn niet altijd symptomen aanwezig bij een Salmonella besmetting. Dan is uw paard drager zonder echt ziek te worden. Soms is er sprake van een beetje waterige ontlasting voor een aantal dagen. Ook kan uw paard dan een lichte verhoging hebben. Bij een erge besmetting is meestal sprake van ernstige diarree. Naast wormen en zand is Salmonella een veel voorkomende oorzaak van diarree. Daarnaast heeft uw paard koorts en wordt hij lusteloos. Ook kan hoefbevangenheid een bijkomend probleem worden. Is uw paard in ernstige mate ziek? Of houdt het lang aan? Dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts. Er is gevaar voor uitdroging en dus voor het overlijden van uw paard.

Wat kunt u zelf doen tegen Salmonella bij uw paard?

Salmonella is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u er voor zorgen dat uw paard zo min mogelijk kans heeft op de ziekte. De bacterie kan aanwezig zijn in de darmen en ziekte veroorzaken door stress en andere ziekten. Let op uw paard en zorg voor een gezonde balans. Ook in de voeding is dit belangrijk. Let op de gezonde darmflora en ondersteun deze. Bij Salmonella is het belangrijk om een dierenarts te waarschuwen zodat deze, naar gelang de ernst, een behandeling kan starten.

Heeft uw paard Salmonella? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw paard last heeft van Salmonella? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en de bacterie vaststellen. Behandeling kan noodzakelijk zijn. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering