U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Sarcoïd bij paarden

Sarcoïd bij paarden

Wat is een Sarcoïd?

Sarcoïden komen helaas regelmatig voor bij paarden. Ook uw paard kan er last van krijgen. Een sarcoïd is een huidtumor. Naast sarcoiden kan uw paard ook andere huidtumoren krijgen zoals melanomen. Meestal is een sarcoïd goedaardig en dus geen kanker. In zeldzame gevallen kan een sarcoïd echter wel kwaadaardig zijn. Uw paard heeft dan meteen medische zorg nodig. Het is dan ook altijd goed om een dierenarts naar de sarcoïd te laten kijken. Een sarcoïd ontstaat meestal rondom het hoofd, de benen en de buik van uw paard. Daar is de beharing het dunst en kan de sarcoïd makkelijker ontstaan. Als uw paard last heeft van sarcoïden is hij niet besmettelijk voor andere paarden. De huidtumor kan dus niet overgedragen worden, ook niet wanneer deze open is. De sarcoïd is de meest voorkomende huidtumor. Uw paard moet er echter wel aanleg voor hebben. Heeft hij dit niet? Dan ontstaan ze ook niet. De dierenarts kan door een huidbiopt vaststellen of uw paard last heeft van een sarcoïd en daarbij meteen kijken of deze goed- of kwaadaardig is. De sarcoïd is een vervelende huidtumor, ze hebben de neiging om terug te groeien nadat ze verwijderd zijn.

Symptomen van sarcoïden bij paarden

Een sarcoïd kan er verschillend uit zien. U kunt kleine wratachtige bultjes zien die klein blijven. Ook kunt u knobbels tegenkomen, deze kunnen in enkelvoud voorkomen maar er kan ook een groep bij elkaar zitten. Daarnaast kan een sarcoïd nagenoeg onzichtbaar zijn, dan ziet u alleen een kale plek op de huid van uw paard. Ook kunnen er grote huidtumoren ontstaan die open kunnen barsten. Als dit gebeurt komt er pus en bloed vrij. Bij een kwaadaardige sarcoïd ontstaan er altijd meer en verspreiden ze zich naar meerdere plaatsen. Deze tumoren barsten vaak open en bevatten ook pus en bloed. De dierenarts kan door een huidbiopt vaststellen of uw paard last heeft van een sarcoïd en daarbij meteen kijken of deze goed- of kwaadaardig is. 

Wat kunt u zelf doen tegen sarcoïden bij uw paard?

Als uw paard een sarcoïd heeft, kunt u weinig doen. Uw paard hoeft er geen last van te hebben. De plek en de grote van de sarcoïden bepalen of uw paard er last van heeft. Wanneer dit wel het geval is dan kan een dierenarts de sarcoïden verwijderen. Maar deze kunnen wel weer terug groeien. Hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk. Ook wanneer uw paard sarcoïden heeft kunt u hier op letten. Maak ze regelmatig schoon, vooral wanneer ze open zijn. Zo voorkomt u extra ontstekingen door vuil in de wonden.

Heeft uw paard sarcoïden? Zoek direct een dierenarts

Als uw paard sarcoïden heeft, kunt u contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een sarcoïd. Daarna kan de dierenarts de sarcoïd verwijderen. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek een verzekering