U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Schimmel bij paarden

Schimmel bij paarden

Wat is schimmel?

Schimmel is een infectie en is de meest voorkomende huidaandoening bij paarden. De schimmelinfectie is besmettelijk voor u. Als uw paard besmet is met de schimmel dan kunt u hier ook last van krijgen. Uw paard krijgt de schimmelinfectie meestal door dekjes, borstels, dekens of tuigen die besmet zijn met de schimmel. De schimmel is besmettelijk voor paarden onderling. Heeft uw paard schimmel? Zorg er dan voor dat hij zo min mogelijk in contact komt met andere paarden. Uw paard kan de schimmel al bij zich dragen zonder ziek te worden. Bij verminderde weerstand komen de symptomen van de paarden schimmel pas naar buiten. Wel kan uw paard al die tijd andere paarden besmetten met de schimmel.

Symptomen van schimmel bij het paard

De schimmel is normaal gesproken na besmetting na 1 tot 6 weken zichtbaar, maar kan soms zich soms ook al binnen 4 dagen manifesteren. Het begint meestal met kleine bultjes met opstaande haren die later overgaan in min of meer ronde, kale, schilferende plekken die vanuit het centrum genezen. De aandoening gaat meestal niet gepaard met jeuk. Meestal openbaart de besmetting zich op plaatsen waar het tuig zit.

Wat kunt u zelf doen tegen schimmel bij uw paard?

Heeft uw paard last van paarden schimmel? Dan kunt u hem wassen met een antischimmel middel. De behandeling dient meestal 3 tot 5 keer plaats te vinden. U moet uw paard helemaal wassen om zo alle schimmelsporen te verwijderen. Ook dient de omgeving van uw paard schoon gemaakt te worden. Denk aan dekens, borstels, tuigen en zadels. Om problemen in een stal te voorkomen kunnen paarden gevaccineerd worden tegen paarden schimmel. Een dierenarts kan u hierover informeren. Ook kan een dierenarts een behandeling starten en adviseren.

Heeft uw paard last van schimmel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden van paarden schimmel bij uw paard? Neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. de dierenarts kan de schimmel vaststellen en een behandeling starten. Ook kan een dierenarts advies geven over preventie en verzorging na of tijdens de paarden schimmel. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering