U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Schurft bij paarden

Schurft bij paarden

Wat is schurft?

Schurft is een huidaandoening die vaak voorkomt bij paarden. Schurft wordt veroorzaakt door een parasiet. Een parasiet houdt zichzelf in leven ten koste van zijn gastheer. Deze parasiet heet de mijt. De mijt leeft van de huid van uw paard. Er zijn verschillende soorten mijten. De Chorioptes, Psoroptes en de Sarcoptes mijt komen voor bij paarden. De meest voorkomende mijt is de Choriptes mijt. Vooral Friezen en Tinkers hebben last van deze mijt. De mijt houdt van warme plekken en zoekt de sokken van deze paarden op. Door de vochtige en warme plek kunnen de mijten goed overleven. Natuurlijk kunnen ook andere paarden last hebben van schurft. Schurft komt vaak voor in de winterperiode. De dierenarts kan uw paard behandelen tegen schurft. Zonder behandeling gaat het niet over en kan de schurft verergeren.

Symptomen van schurft bij paarden

De symptomen zijn afhankelijk van het soort mijt waar uw paard mee besmet is. De Choriptes mijt zorgt voor enorme jeuk bij uw paard. Als gevolg daarvan gaat uw paard besmette lichaamsdelen schuren, bijten of stampen met zijn benen. Daarna raakt de huid geïrriteerd en beschadigd waardoor kale en grijze plekken ontstaan. Kenmerkend voor schurft zijn de schilfers op de huid. De huid kan ontsteken en benen kunnen dik worden. Vaak vanaf de hoef tot aan de knie. De andere twee mijten zorgen eerst voor een doffe en kale huid. Daarna kunnen er blaasjes ontstaan welke openbarsten. Uit de blaasjes komt etter. Vervolgens ontstaat een korst die weer veel jeuk veroorzaakt. Ook nu ziet u uw paard schuren. 

Wat kunt u zelf doen tegen schurft bij uw paard?

Schurft is soms te voorkomen. Zorg in ieder geval voor een goede weerstand bij uw paard. Ook is schurft besmettelijk voor andere paarden. Dus zorg ervoor dat een besmet paard tijdelijk niet in aanraking komt met andere paarden. Als uw paard schurft heeft in de sokken kunt u het beste de haren scheren. Zo is de plek minder aantrekkelijk voor de mijten. De schurft moet behandeld worden met een shampoo of een zalf. Wanneer uw paard erge schurft heeft en zijn benen worden dik, dan is een antibioticakuur nodig. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts als uw paard schurft heeft.

Heeft uw paard schurft? Zoek direct een dierenarts

Vermoedt u schurft bij uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan schurft vaststellen en een zalf of shampoo adviseren. Ook kunt advies krijgen over de behandeling en de verzorging van uw paard. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten