U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Slokdarmverstopping bij paarden

Slokdarmverstopping bij paarden

Wat is slokdarmverstopping?

De slokdarm is de ‘transport tunnel’ van voedsel naar de maag. Als uw paard eten doorslikt, komt het via de slokdarm in de maag terecht. Een te groot stuk voedsel kan vast blijven zitten in de slokdarm. De slokdarm raakt dan verstopt. Verstoppingen komen doordat uw paard te gulzig eet (voernijd) of doordat pulp niet voldoende gekweekt is. Ook door te kort gemaaid gras, brok of grasbrok komen verstoppingen nog al eens voor. De voedselbrok moet verwijderd worden door een dierenarts.

Symptomen van slokdarmverstopping bij paarden
Uw paard schrikt als er een voedselbrok blijft steken in de slokdarm. U kunt spasmen zien in de halsspieren, uw paard gaat zweten en raakt in paniek. Ook kan er veel speekselvorming ontstaan. Uw paard is onrustig en wil soms alleen maar gaan liggen. Slokdarmverstopping wordt nog al eens verward met koliek. Het kan lijken alsof uw paard het benauwd heeft en stikt. Dit is niet het geval want de luchtpijp blijft gewoon vrij. Ook kan er voedsel terug komen via de neus van uw paard. De dierenarts kan de voedselbrok met een neussonde verwijderen. Helaas kan een slokdarmverstopping ook complicaties met zich meebrengen. Uw paard kan voedsel in de longen krijgen. Dit heet een verslik pneumonie. Meestal is het gevolg een ernstige longontsteking met een slechte prognose. Neem dus altijd contact op met een dierenarts in geval van een slokdarmverstopping.

 

Wat kunt u zelf doen tegen slokdarmverstopping bij uw paard?
Het is verstandig om bij een slokdarmverstopping direct contact op te nemen met een dierenarts. Deze kan de voedselbrok verwijderen. U kunt slokdarmverstopping soms voorkomen. Eet uw paard bijvoorbeeld erg gulzig en ontstaat zo de kans op verslikken? Leg dan een ronde steen in de etensbak. Dit voorkomt dat uw paard nog langer gulzig eet. Als uw paard eenmaal een slokdarmverstopping gehad heeft, kunt u hem beter slobber of gekweekte brokken voeren vanaf borst hoogte. Zo voorkomt u een nieuwe verstopping.

Heeft uw paard een slokdarmverstopping? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek
Heeft uw paard slokdarmverstopping? Of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts verwijdert de voedselbrok met een neussonde. Ook geeft uw dierenarts advies over nazorg bij een slokdarmverstopping. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering