U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Spierbevangenheid (maandagziekte) bij paarden

Spierbevangenheid (maandagziekte) bij paarden

Wat is spierbevangenheid?

Heeft uw paard moeite met lopen? Staat hij met een kromme rug en trilt en knikt de achterhand? Dan kan uw paard last hebben van spierbevangenheid. Spiernbevangenheid is een aandoening in de stofwisseling van de spieren. Door de aandoening verzuren de spieren. Meestal komt dit voor in de rug, lendenen en de kruisspier. Spierbevangenheid wordt ook wel maandagziekte genoemd. Vroeger kregen vooral werkpaarden spierbevangenheid. Dit werd dan geconstateerd op de maandag. Na een weekend rust moesten de paarden in beweging komen. Na ongeveer 15 minuten verzuurden de spieren van het paard. 
Spierbevangenheid komt door te veel krachtvoer tijdens rustdagen. De spieren kunnen de suikers en het zetmeel niet goed verwerken waardoor uw paard op een ‘werkdag’ spierbevangen raakt. Spierbevangenheid is ernstig en vraagt om advies van een dierenarts. Zonder de juiste behandeling houdt uw paard schade over aan de bevangenheid en hij kan zelfs overlijden.

Symptomen van spierbevangenheid bij paarden

De ernst van de spierbevangenheid is niet altijd het zelfde. Bij een lichte vorm van bevangenheid staat uw paard met kromme rug en een stijve achterhand. U merkt de stijve achterhand op tijdens het bewegen. Een iets zwaardere spierbevangenheid is te herkennen aan trillen en knikken in de achterhand. De spieren zijn stijf en zelfs gezwollen en pijnlijk bij aanraking en beweging. Uw paard wil liever niet lopen en heeft een strek verkorte pas. Ernstige spierbevangenheid is ook echt ernstig. Uw paard weigert te lopen en zweet overmatig. Uw paard is angstig en de ademsnelheid is verhoogd. Ook heeft uw paard verwijde neusgaten en is de urine rood-bruin van kleur. Daarnaast wil hij liggen en komt liever niet meer over eind. Hulp van een dierenarts is noodzakelijk. Deze ernstige vorm van spierbevangenheid kan namelijk de dood tot gevolg hebben.

Wat kunt u zelf doen tegen spierbevangenheid bij uw paard?
Spierbevangenheid bij uw paard vraagt direct om actie. U kunt schade aan de spieren proberen te voorkomen door meteen een dierenarts of dierenkliniek in te schakelen. In de tussentijd is het belangrijk dat u uw paard warm houdt. Leg een deken over hem heen en zorg ervoor dat uw paard niet op de tocht staat. Ook is een ruime box aan te raken zodat hij zich niet kan bezeren. Laat uw paard niet eten, maar wel drinken. Overleg eerst met de dierenarts welk voer nu wel geschikt is voor uw paard. Zeker krachtvoer moet vermeden worden. Voorkom bewegen en vervoeren. Bewegen kan nu zorgen voor spierbeschadiging.

Heeft uw paard spierbevangenheid? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden van spierbevangenheid bij uw paard? Neem direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts geeft u advies voor het herstel en behandelt waar nodig. Een spierbevangen paard heeft (tijdelijk) aangepast voer nodig en langzame opbouw van bewegingen. Een dierenarts of dierenkliniek helpt u daarbij. Vind meteen een dierenarts fo dierenkliniek bij u in de regio.   

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering