U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Spoelwormen bij paarden

Spoelwormen bij paarden

Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen zijn parasieten. Dit betekent dat ze zichzelf in leven houden ten koste van hun gastheer. De gastheer is in dit geval uw paard. Spoelwormen zijn wit en tot wel 15 centimeter lang en duidelijk zichtbaar. Uw paard eet de eitjes van de spoelworm. Deze eitjes liggen in de wei en kunnen daar wel tien jaar lang overleven. De larven komen pas in het lichaam van uw paard uit het eitje. Daar kruipt de larve via de darmwand naar de lever. Zo gaat hij vervolgens via de bloedbaan naar de longen van uw paard. Door het hoesten van uw paard komt de spoelworm in de bek terecht waarna uw paard hem doorslikt. Zo eindigt hij weer in de darmen van uw paard. Ondertussen in de spoelworm een volwassen worm geworden en heeft hij veel schade aangericht. Vooral de longen en de darmen hebben het zwaar. Naast de spoelworm kunnen er ook andere wormen in het paard aanwezig zijn zoals lintwormen, aarswormen of veulenwormen.

Symptomen van spoelwormen bij paarden

Meestal kunt u de spoelwormen eenvoudig herkennen in de ontlasting van uw paard. De wormen zijn zo groot dat ze met het blote oog te zien zijn. In de darmen kunnen de volwassen wormen zorgen voor een verstopping. Daardoor ontstaat koliek. Ook kunnen er andere wormen aanwezig zijn zoals, lintwormen, aarswormen of veulenwormen. 

Wat kunt u zelf doen tegen spoelwormen bij uw paard?

U kunt uw paard op tijd ontwormen. De spoelworm is echter niet gevoelig voor alle ontwormingsmiddelen. Vraag uw dierenarts om advies. Ook zijn de eitjes van de spoelworm niet gevoelig voor de middelen. Deze dient u dus te bestrijden door de mest meteen uit de weide of de stal te verwijderen.

Heeft uw paard last van spoelwormen? Zoek dan direct een dierenarts

Herkent u de spoelwormen in de ontlasting van uw paard? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de spoelworm traceren en een behandeling starten. Ook kunnen symptomen eventueel behandeld worden. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten