U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Staart- en maneneczeem bij paarden

Staart- en maneneczeem bij paarden

Wat is staart- en maneneczeem?

Staart- en maneneczeem is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam van uw paard. Uw paard heeft een allergische reactie op het speeksel van een mug. Deze mug veroorzaakt eczeem bij uw paard. Het wordt staart- en maneneczeem genoemd omdat de eczeemplekken vooral daar voorkomen. Ook de onderkant van de buik is vaak gevoelig voor eczeem. Staart- en maneneczeem wordt ook wel zomereczeem genoemd. De zandmug, waar uw paard allergisch voor is, is vooral actief in de zomerperiode. Tijdens zonsopgang en -ondergang, op warme en vochtige dagen. Op deze momenten kunt u er voor kiezen om uw paard op stal te houden.

Symptomen van staart- en maneneczeem bij paarden

De muggen veroorzaken jeuk. De jeuk komt voornamelijk voor rondom de staart, de manen en onder op de buik. Uw paard gaat schuren tegen de jeuk. Dit kan ervoor zorgen dat de huid dikker wordt en de haren afbreken. Uw paard krijgt kale plekken. Ook kan de huid stuk gaan en ontstaan er ontstekingen en wondjes. 

Wat kunt u zelf doen tegen staart- en maneneczeem bij uw paard?

Staart- en maneneczeem is erg vervelend voor uw paard en u wilt hem hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Houd uw paard op stal wanneer de mug actief is. Dit is tijdens zonsopgang en -ondergang. Ook op vochtige en warme dagen is de mug extra actief. Als u weet dat uw paard gevoelig is voor de mug kunt u ervoor kiezen om een anti eczeem deken aan te schaffen. U moet dit wel doen voordat uw paard eczeem krijgt. Uw paard kan dan, met deken, wel buiten in de wei staan. Heeft uw paard al eczeem en jeuk? Dan kan hij de deken kapot schuren. Als uw paard wondjes heeft of ontstekingen, dan kan een zalf nodig zijn. Uw dierenarts kan u hier over adviseren.

Heeft uw paard staart- en maneneczeem? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van staart- en maneneczeem? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan onderzoeken of er geen andere oorzaken zijn voor jeuk en eczeem plekken op de huid van uw paard. Ook kan hij een behandeling starten. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.   

Zoek een dierenartsZoek producten