U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Straal- en hoefkanker bij paarden

Straal- en hoefkanker bij paarden

Wat is straal- en hoefkanker?

Straal- en hoefkanker is een ziekte aan het levend weefsel van de hoef van uw paard. De cellen delen te snel waardoor er geen tijd is om te verhoornen. Uw paard krijgt levend weefsel op plaatsen waar voorheen hoorn zat. De kanker kan in de zool voorkomen, maar ook in de straal. Zit het in de straal? Dan spreken we van straalkanker. In de andere gevallen van hoefkanker. Als uw paard de diagnose kanker krijgt, dan schrikt u natuurlijk. Want wat gebeurt er nu? Straal- en hoefkanker is erg pijnlijk voor uw paard. Een operatie is noodzakelijk om weefsel weg te nemen. Soms is de operatie meerdere keren nodig. Uw paard wordt tijdens de ingreep verdoofd. Straal- of hoefkanker kan genezen al neemt dit vaak veel tijd in beslag. Straal- of hoefkanker wordt veroorzaakt door een infectie, schimmel of bacterie aan de hoef. Zo kan rotstraal een voorloper zijn van hoefkanker bij uw paard. Heeft uw paard vaak aandoeningen aan de hoeven? Dan is extra voorzorg nodig. De dierenarts kan u hierover inlichten.

Symptomen van straal- en hoefkanker bij het paard

Straal- en hoefkanker begint vaak als een andere aandoening aan de hoeven. Zo komt rotstraal nogal eens voor. De symptomen komen dan ook overeen. De kootholte en de huid zwellen op en de kroonrand wordt dikker. Daarna wordt vervormd en raar hoorn gevormd. Dit kan snel bloeden en stinken. Straal- en hoefkanker zorgt niet voor kreupelheid. Rotstraal wel. 

Wat kunt u zelf doen tegen straal- en hoefkanker bij uw paard?

Straal- en hoefkanker zijn vervelende aandoeningen voor uw paard en wanneer ze laat worden opgemerkt kunnen ze dodelijk zijn. De aandoening is erg pijnlijk en de behandeling nog pijnlijker. Let altijd goed op uw paard en op zijn hoeven. Laat de hoeven regelmatig bekappen door een goede hoefsmid. De hoefsmid kan straal- en hoefkanker is een vroeg stadium ontdekken. Vervolgens kunt u samen met een dierenarts bepalen welke actie u onderneemt. Als uw paard gevoelig is voor aandoeningen aan de hoeven houd dan extra rekening met straal- en hoefkanker en controleer vaker.

Heeft uw paard straal- of hoefkanker? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van straal- of hoefkanker bij uw paard? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de kanker vaststellen en de behandeling met u bespreken. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering