U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Stress bij paarden

Stress bij paarden

Wat is stress?

Stress bij paarden is een reactie van het lichaam op een prikkel van buitenaf. De stress kan negatief en positief zijn. Niet alle stress is namelijk slecht. Soms is een beetje stress of spanning nodig om goed te presteren. Als uw paard lange tijd onder stress staat, kan dit klachten veroorzaken. Uw paard ervaart dan negatieve stress. Stress komt vaak voor bij paarden en is niet altijd te voorkomen. Uw paard ervaart stress bij een bezoek aan de hoefsmid, transport in de trailer of bij vaccinaties. Wanneer de stress langer duurt door bijvoorbeeld verplichte boxrust of trainingen, kan de stress een negatief effect hebben op uw paard. Stress kan lichamelijke, emotionele en gedragsproblemen veroorzaken. Bij stress kunt u altijd contact opnemen met een dierenarts voor advies.

Symptomen van stress bij paarden

 uw paard langere tijd onder stress? Dan kan dat zich uiten in lichamelijke klachten zoals overmatig zweten, snelle hartslag, snelle ademhaling, diarree, verkrampte spieren of het zichtbaar worden van het oogwit. Ook kunnen er emotionele klachten ontstaan zoals vervelend gedrag laten zien naar verzorger of berijder. Maar ook andere paarden kunnen de dupe worden van stress bij uw paard. Als laatste kan uw paard gedragsproblemen laten zien zoals streken die hij voorheen niet uithaalde. Ondeugende dingen op stal of vervelend gedrag onder zadel. Vaak is dit niet herkenbaar voor uw paard. Verandering in gedrag is voor u een teken dat er iets aan de hand is met uw paard. Let er op en vraag desnoods advies aan de dierenarts.

Wat kunt u zelf doen tegen stress bij uw paard?

Stress is vervelend voor uw paard en kan klachten veroorzaken. U wilt natuurlijk liever niet dat uw paard last heeft van stress maar hoe kunt u dit voorkomen? Af en toe een beetje stress is normaal en zeker niet slecht. Langdurig in een stressvolle situatie zitten wel. Zorg er dus voor dat de stress zo kort mogelijk duurt. Stel uw paard op zijn gemak en plan niet teveel stressvolle zaken echter elkaar aan. Moet uw paard langer boxrust houden en ervaart hij daardoor stress? Vraag dan een dierenarts om advies. Mogelijk kan hij iets rustgevends voorschrijven zodat de klachten beperkt blijven.

Heeft uw paard last van stress? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van stress? Ziet u veranderingen in het gedrag of lichamelijke klachten bij uw paard? Aarzel dan niet en neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan u helpen om de stress te verminderen en een eventuele behandeling starten. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering