U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Teken bij paarden

Teken bij paarden

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten die leven ten koste van uw paard. Ze zuigen bloed. Teken zijn kleine beestjes die overal in Nederland voorkomen. Vooral na een lekkere bosrit of een dag in de wei met veel bomen heeft uw paard kans op teken. Teken herkent u door kleine bruinachtige bolletjes op het lichaam van uw paard. Meestal bevinden de teken zich in de huidplooien. Als uw paard teken heeft, dan zijn dit vaak de vrouwtjes. Ze zijn het meest actief in voorjaar en najaar. Sommige teken brengen ziektes met zich mee zoals de ziekte van Lyme of de Babesiose ziekte. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Ixodes Ricinus teek. De Babesiose door de Dermacentor Reticulatus teek. De teken komen het meeste voor bij de oren, de anus, de geslachtsdelen, de huidplooien en de beharing van de benen. Controleer uw paard na een bosrit dan ook goed en verwijder de aanwezige teken met een speciale tekentang.

Symptomen van teken bij paarden

Teken zijn eenvoudig te herkennen aan bruinachtige bolletjes op de huid van uw paard. Als u beter kijkt ziet u de pootjes zitten. Afhankelijk van de hoeveelheid opgezogen bloed kan de teek dik of dun zijn. De tekenbeet kan irritatie en pijn veroorzaken. U kunt na het loslaten nog een rood plekje of een korstje aantreffen. Ook kan de teek de ziekte van Lyme, Erhlichiose of Babesiose veroorzaken. Deze ziekten hebben vervelende gevolgen voor uw paard. 

Wat kunt u zelf doen tegen teken bij uw paard?

Bent u in het bos geweest met uw paard? Controleer het lichaam dan op aanwezige teken. Als u een teek vindt, is het belangrijk dat u deze binnen 24 uur verwijdert. Zo verkleint u de kans op het overbrengen van een ziekte. Voor het verwijderen gebruikt u een tekentang. Deze plaatst u net boven de huid van uw paard zodat u de gehele teek vast heeft. U laat de tang los en draait vervolgens naar links. De teek laat los na twee tot drie keer draaien. Nu vernietigt u de teek. Controleer de huid op achtergebleven stukjes. Onthoud de plek van de tekenbeet voor eventueel onderzoek door uw dierenarts. Mocht uw paard klachten krijgen, dan kan de dierenarts eenvoudiger diagnose stellen.

Heeft uw paard teken? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van teken? Twijfel dan niet een neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan u advies geven en eventueel uw paard behandelen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten