U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Tetanus (klem) bij paarden

Tetanus (klem) bij paarden

Wat is tetanus?

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie leeft overal om ons heen. Uw paard kan geïnfecteerd raken als hij een wond heeft. De bacterie kan dan eenvoudig via de wond het lichaam van uw paard betreden. De bacterie kan het beste overleven in een diepe wond. Na infectie treden symptomen op na twee tot tien dagen. Paarden zijn gevoelig voor het krijgen van tetanus. U kunt uw paard dan ook het beste laten inenten om infectie te voorkomen. Helaas hebben ook ingeënte paarden nog een kleine kans op het krijgen van tetanus. Een besmet paard is geen gevaar voor andere paarden of mensen. Tetanus is altijd een reden voor een bezoek aan de dierenarts. Tetanus kan dodelijk zijn. Tetanus wordt ook wel klem genoemd. Dit komt doordat het eerste symptoom vaak het verstijven van de kaakspieren is.

Symptomen van tetanus bij paarden

Tetanus is meestal te herkennen aan het verstijven van de kauwspieren bij uw paard. Hier komt de naam ‘klem’ vandaan. Toch zijn de eerste symptomen vaak subtiel en vallen ze niet op. Ook het opensperren van de neus, het optillen van de staart en het terug trekken van de lippen horen tot de eerste symptomen. Na een week beginnen andere spieren te verkrampen. Uw paard krijgt moeite met eten en slikken en verslikt zich regelmatig. Hierdoor komt een longontsteking vaak voor bij Tetanus. Ook kan uw paard een typische houding aannemen waarbij hij zijn nek strekt, benen aanspant, hoofd naar beneden houdt en staart in de lucht tilt. Het lijkt alsof hij zoveel mogelijk horizontaal wil staan. Bij een verder gevorderde infectie kunnen spieren helemaal uitvallen waardoor uw paard niet meer kan staan. Ook ademhalingsspieren kunnen aangetast worden waardoor uw paard zal overlijden. Schakel altijd een dierenarts in als u twijfelt over de gezondheid van uw paard. 

Wat kunt u zelf doen tegen Tetanus bij uw paard?

Tetanus is erg gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Natuurlijk wilt u uw paard beschermen, wat kunt u dan doen? Tetanus is een ziekte waarvoor u uw paard kunt laten inenten. Dit geeft een extra bescherming tegen de bacterie. Als u het vermoeden heeft dat uw paard toch besmet is met Tetanus, dan moet u direct contact opnemen met een dierenarts. Uw paard kan misschien nog behandeld worden met antibiotica. Treedt spierkramp op? Dan heeft antibiotica vaak geen zin meer. De gifstoffen moeten vanzelf uitwerken. U kunt alleen maar afwachten. Wel behoeven de wond en de symptomen verzorging en behandeling. Ook is rust belangrijk voor uw paard. De dierenarts kan u precies vertellen wat u wel en niet moet doen.

Heeft uw paard tetanus? Zoek direct een dierenarts

Herkent u symptomen van tetanus bij uw paard? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De ziekte kan vastgesteld worden behandeling gestart. Uw paard heeft onmiddellijk medische zorg nodig. De dierenarts kan u ook adviseren over de verzorging van uw paard. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering