U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Traanstreep bij paarden

Traanstreep bij paarden

Wat is traanstreep?

Traanstreep is meestal een streep op het hoofd van uw paard. De streep loopt vanuit de ooghoeken naar beneden en is wit tot gelig van kleur. Ook kan er ooguitvloeiing ontstaan en de ogen zien er ontstoken uit. Traanstreep wordt veroorzaakt door een verstopping van de traanbuis. Dit kan aangeboren zijn, de aanleg is dan niet goed en er ontbreekt bijvoorbeeld een opening in de traanbuis. U ziet de traanstreep dan al bij het veulen. Traanstreep kan ook komen door een ontsteking of trauma aan het oog van uw paard. Om traanstreep te behandelen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Is het oog ontstoken? Dan dient de oogontsteking ook behandeld te worden.

Symptomen van traanstreep bij het paard

Traanstreep is eenvoudig te herkennen aan de wit tot gelige streep vanuit de ooghoeken van uw paard. Ook kan er ooguitvloeiing ontstaan. Het oog ziet er dan vaak ook ontstoken uit. Verder zal uw paard weinig last hebben van de traanstreep zelf. Wel kan een oogontsteking of trauma voor irritatie en klachten zorgen. 

Wat kunt u zelf doen tegen traanstreep bij uw paard?

Heeft uw paard zomaar ineens traanstreep? Dan kunt u dit schoonmaken met afgekoeld en uitgekookt water. U maakt de ogen schoon van binnen naar buiten. Als de traanstreep vervolgens weg blijft, hoeft u verder niets te doen. Komt de traanstreep steeds terug? Dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts. De traanbuis kan verstopt zitten. Uw dierenarts kan deze doorspoelen en eventuele medicijnen voorschrijven als er een oogontsteking aanwezig is.

Heeft uw paard last van traanstreep? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van traanstreep? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Wacht dan niet langer en neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de oorzaak vaststellen en een behandeling starten. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten