U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Tumor bij paarden

Tumor bij paarden

Wat is een tumor?

Een tumor is een knobbel, bobbel of bult op het lichaam van uw paard. Van het woord tumor schrikken veel mensen meteen. Soms is dit echter niet nodig. Een tumor kan goedaardig en kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor groeit langzaam en blijft op de zelfde plek zitten. Een kwaadaardige tumor groeit vaak hard en heeft veel uitzaaiingen. De kwaadaardige tumor noemen we vaak kanker. Als uw paard plotseling een bult op zijn lichaam heeft, dan kan dit reden zijn om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan dan snel vaststellen of de tumor goed- of kwaadaardig is. De meest voorkomende tumoren zijn het melanoom en de sarcoid. Met een biopt kan de dierenarts het soort tumor vaststellen. Ook kunt u hier meer informatie over krijgen

Symptomen van een tumor bij het paard

Een tumor is natuurlijk eenvoudig te herkennen. Uw paard krijgt ergens op zijn lichaam een bult, bobbel of knobbel. Deze kunt u vaak met het blote oog zien en ook voelen. Verdere symptomen zijn niet altijd duidelijk. Natuurlijk hangt het van de plek van de tumor af of uw paard er veel last van heeft. Zo is een tumor aan het oog lastiger en hinderlijker dan een tumor in de hals. Een tumor is altijd reden om contact op te nemen met een dierenarts.    

Wat kunt u zelf doen tegen een tumor bij uw paard?

Een tumor is vervelend en kan dodelijk zijn. U kunt zelf niets doen wanneer uw paard eenmaal een tumor heeft. Uw paard heeft zorg van een specialist nodig. De tumor moet verwijderd worden en soms is chemotherapie of een andere behandeling noodzakelijk. Natuurlijk kunt u er wel voor zorgen dat uw paard de juiste voeding binnen krijgt. Zorg voor een optimale weerstand en genoeg vitaminen en mineralen.

Heeft uw paard een tumor? Zoek direct een dierenarts

Ziet u een bult of een knobbel op het lichaam van uw paard? Dan kan dit een tumor zijn. Neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts onderzoekt de tumor en stelt vast of deze goed- of kwaadaardig is. Een eventuele behandeling kan gestart worden. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek een verzekering