U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Verkoudheid bij paarden

Verkoudheid bij paarden

Wat is verkoudheid?

Een verkoudheid bij uw paard is te herkennen aan hoesten en een ‘snotneus’. Door tocht, weersomstandigheden en een rondhangend virus wordt uw paard snel verkouden. Ook andere ziekten kunnen leiden tot verkoudheidsklachten. Denk aan Rhinopneumie en Influenza. Als uw paard verkouden is, komt dat door irriterende deeltjes in de luchtwegen. Deze stofjes kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken. Vooral de keel van uw paard gaat pijn doen waardoor hij gaat hoesten. Hoesten is een afweermechanisme zodat uw paard de irriterende deeltjes kwijt raakt. Hoesten is altijd een reden om de dierenarts of dierenkliniek te bellen. Hoesten kan namelijk snel zorgen voor blijvende klachten en overgaan in COPD (dampigheid).

Symptomen verkoudheid bij paarden
Hoesten is één van de eerste symptomen van een verkoudheid. Het hoesten kan een enkele keer per dag voorkomen, maar er kan ook sprake zijn van erge hoestbuien. Uw paard hoest vaak extra tijdens of na inspanning. Hoesten is een teken dat uw paard niet gezond is. Naast hoesten zorgt een verkoudheid ook voor een ‘snotneus’. U ziet waterige of witteneusuitvloeiing. Wordt de uitvloeiing dikker en geel van kleur? Dan heeft uw paard waarschijnlijk nog een infectie er bij. Voor advies kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts.

Wat kunt u zelf doen tegen een verkoudheid bij uw paard?

Een verkoudheid is niet prettig en natuurlijk wilt u uw paard zo snel mogelijk weer gezond hebben. Maar wat kunt u dan het beste doen? Een verkouden paard moet altijd op een tocht vrije plaats staan. Zorg hiervoor wanneer u hem op stal zet. Ook frisse lucht is een goed idee, dus een fijn beschut plekje in de wei is ook goed. Daarnaast is rust belangrijk. Zorg ervoor dat uw paard niet hoeft te werken en laat hem rusten totdat hij weer helemaal is opgeknapt. Een verkoudheid kan vanzelf overgaan, maar soms is een behandeling nodig. De dierenarts geeft u advies over de verzorging en start een eventuele behandeling.

Heeft uw paard last van een verkoudheid? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek
Hoest uw paard en heeft hij een ‘snotneus’? Een verkoudheidsvirus kan de boosdoener zijn. Neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan beoordelen of een behandeling nodig is. Ook geeft een dierenarts advies voor de verzorging thuis. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering