U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Veulenworm bij paarden

Veulenworm bij paarden

Wat is de veulenworm?

De veulenworm is een worm. Deze parasiet kan aanwezig zijn in het lichaam van een volwassen merrie. De veulenworm blijft daar echter in rust totdat de merrie een veulen krijgt. De larven van de veulenworm komen dan in de melk terecht en zo eenvoudig in het veulen. De larven worden snel volwassen. Ze leggen eitjes. Het veulen poept de eitjes uit waarna deze snel uitkomen. De larven dringen vervolgens weer via de huid van uw veulen naar binnen. Een besmetting met veulenwormen komt weinig voor in Nederland. Als uw veulen het krijgt, dan gebeurt dit vaak voordat ze een maand oud zijn.

Symptomen van veulenworm bij paarden

Als uw veulen veulenworm heeft dan is het vaak ernstig en merkt u lusteloosheid op. Ook is het veulen sloom en niet alert. Drinken gaat moeizaam en wordt soms zelfs geweigerd. Uw veulen kan erg ziek worden van een besmetting met veulenworm. Zorg voor advies van een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen veulenworm bij uw paard?   

Veulenworm is erg vervelend voor het veulen en kan serieuze klachten met zich mee brengen. Om veulenworm te voorkomen, kunt u uw merrie laten ontwormen. Ook kan uw veulen al vroeg een ontwormingskuur krijgen. Vraag een dierenarts om advies. Als uw veulen eenmaal veulenworm heeft, dan kan de dierenarts u helpen. Ook kunt u zelf zorgen voor goede hygiëne. Schep de mest op tijd weg zodat de eitjes niet uitkomen en uw veulen opnieuw besmetten.

Heeft uw veulen veulenworm? Zoek direct een dierenarts

Denkt u dat uw veulen veulenworm heeft? Neem dan contact op met een dierenarts. De dierenarts kan u een goed ontwormingsmiddel adviseren. Snel handelen van u zorgt voor een snelle aanpak van de dierenarts. Dit komt ten goede van uw veulen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering