U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Voernijd bij paarden

Voernijd bij paarden

Wat is voernijd?

Voernijd wil zeggen dat uw paard problemen vertoont rondom de voertijden. Uw paard is bang dat zijn voer wordt afgepakt en vertoont vervelend gedrag. Uw paard heeft voernijd aangeleerd, het is stress gerelateerd en vaak moeilijk weer af te leren. Voernijd zorgt ervoor dat uw paard snel gaat eten en soms agressief is naar u en andere paarden wanneer er voer in het spel is. Voernijd is erg vervelend en kan zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. De klachten komen doordat uw paard te snel eet en minder speeksel produceert.

Symptomen van voernijd bij het paard

Paarden met voernijd hebben dit gedrag aangeleerd. Ze zijn bang dat ze niet genoeg eten krijgen en daarom eten ze te snel. Dit snelle eten kan uw paard lichamelijke klachten bezorgen zoals koliek, een slokdarmverstopping en vermagering. Ook kan hij agressief gedrag vertonen richting u en andere paarden. Bijten of dreigen komt vaak voor bij paarden met voernijd. 

Wat kunt u zelf doen tegen voernijd bij uw paard? 

Voernijd is vervelend en moeilijk af te leren gedrag. Toch kunt u ervoor zorgen dat uw paard zich beter op zijn gemak voelt tijdens het voeren. Zorg ervoor dat er geen andere paarden in de buurt zijn. Uw paard moet ze niet zien, horen en ruiken. Ook moet u niet blijven staan wanneer uw paard eet. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat uw paard voldoende ruwvoer zoals hooi krijgt. Dit zorgt ervoor dat uw paard niet echt honger heeft wanneer hij krachtvoer krijgt. De voerbeurten kunnen meer verspreid worden zodat u kleine beetjes kunt geven. Uw paard bouwt minder spanning op voor de volgende voerbeurt. Loopt het uit de hand en weet u niet wat aan de voernijd moet doen? Vraag dan een dierenarts om advies.

Heeft uw paard voernijd? Zoek direct een dierenarts 

Heeft uw paard last van voernijd? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan u adviseren over het gedrag van uw paard en de voernijd misschien verminderen. Houd er rekening mee dat aangeleerd gedrag moeilijk is af te leren. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts