U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Wormen bij paarden

Wormen bij paarden

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten. Dit betekent dat ze zichzelf in leven houden ten kosten van hun gastheer. De gastheer is in dit geval uw paard. Wormen zien er uit als lange sliertjes. Uw paard kan last krijgen van verschillende soorten wormen. Dit kunnen bloedwormen, grote bloedwormen, lintwormen, spoelwormen, longwormen, aarsmaden, horzel larven en veulen wormen zijn. Elke worm ziet er anders uit. Ook de manier van besmetting is bij alle wormen verschillend. Zo kan uw paard Horzel larven krijgen doordat de Horzal vlieg eitjes legt in de vacht van uw paard.  Ook kan uw paard het gras opeten waar eitjes of larven in zitten. Wormen kunnen lastig zijn voor uw paard en klachten veroorzaken. De klachten zijn afhankelijk van het soort worm dat uw paard heeft. Bij wormen kunt u contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt voor een behandeling.

Grote bloedworm

De grote bloedworm is wit van kleur. De larven ontwikkelen zich tot volwassen worm in de darm waarbij ze door de darmwand heen naar de bloedvaten en de aorta kruipen. Ze richten flinke schade aan wat ernstige koliek tot gevolg kan hebben. Uw paard kan ontwormd worden tegen de grote bloedworm.

Kleine bloedworm
De kleine bloedworm heet zo omdat de larven kleine rode wormpjes zijn. U kunt ze vinden in de mest van uw paard. De kleine bloedworm leeft in de darmen van uw paard waar ze zich tot volwassen wormen ontwikkelen. Dit duurt minimaal zes weken. Bij grote hoeveelheden krijgt uw paard diarree en ernstige koliek. Vooral de volwassen wormen zijn goed te behandelen met ontwormingsmiddelen.

De veulenworm
De larven blijven in rustfase in uw volwassen paard. Als uw paard een veulen krijgt, komen de larven uit. Via de moedermelk komen de wormpjes in het veulen terecht. Vanaf daar komen ze met de ontlasting mee naar buiten. De volwassen veulenworm kan daarna weer via de huid van het veulen naar binnen kruipen. Een infectie komt weinig voor in Nederland. U kunt het voorkomen door de mest dagelijks te verwijderen. Bij besmetting is het veulen sloom en lusteloos en drinkt slecht.

De spoelworm

De spoelworm is een lange witte worm van ongeveer 10 tot 15 centimeter. Uw paard raakt besmet door de eitjes in de wei. De eitjes komen in het lichaam van uw paard terecht. De larven gaan door de darmwand naar de lever en via de bloedbaan naar de longen. Eenmaal in de longen hoest uw paard de wormen op. Vervolgens worden ze weer doorgeslikt waardoor de cyclus opnieuw begint. De spoelworm richt grote schade aan in de longen en kan verstopping en koliek veroorzaken. Voor spoelworm is speciale ontworming nodig. Vraag uw dierenarts om advies.

De lintworm

Lintwormen zijn dunne, platte wormen van 4 tot 8 centimeter lang. Ze zijn geel van kleur. Uw paard raakt besmet met lintworm door het eten van mijten. De mijten leven in het gras en bevatten de larven van een lintworm. In het lichaam van uw paard bevindt de lintworm zich in de overgang van de dikke naar de dunne darm. Veel lintwormen kunnen koliek veroorzaken. Ontwormen kan noodzakelijk zijn.

De aarsmaden

Aarsmaden zijn witte ronde wormen met een klein staartje. De wormen zitten in de endeldarm van uw paard. Als uw paard rust, kruipen de volwassen wormen via de anus naar buiten. Ze leggen eitjes rondom de anus. Daarna kruipen ze weer naar binnen. De eitjes vallen van de anus in de stal of wei waarna ze opgegeten worden. Uw paard krijgt jeuk aan zijn anus door de eitjes en kan gaan schuren. Speciale ontworming kan nodig zijn.

De longworm

Uw paard eet de larven van een longworm op. Ze komen via de darmen en darmwand in de longen terecht. In de longen worden de wormen volwassen en leggen ze eitjes. Vervolgens hoest het paard de eitjes op en slikt ze weer door. Via de mest komen de eitjes naar buiten. De larven worden in uw paard meestal niet volwassen. In het lichaam van een ezel wel. Staan ze samen in de wei? Dan moeten beiden ontwormd worden.

Heeft uw paard last van wormen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw paard last van wormen heeft? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan onderzoeken welke wormensoort de boosdoener is en de behandeling daar op afstemmen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering