U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Wratten bij paarden

Wratten bij paarden

Wat zijn wratten?

Wratten zien er uit als kleine bultjes op de huid van uw paard. De bultjes zijn een verdikking van de huid. De wratten worden veroorzaakt door het Papilloma virus. Het virus verspreidt zich door contact met andere besmette paarden, besmette borstels of dekjes en dekens. Het virus komt via een wondje het lichaam van uw paard binnen. Na besmetting kan het een aantal maanden duren voordat er wratten ontstaan. De wratten groeien vervolgens. Het lichaam van uw paard maakt antistoffen aan en kan na drie tot zes maanden het virus uitroeien. De wratten verdwijnen daarna vanzelf. Een veulen kan geboren worden met wratten wanneer het virus via de moeder bij het veulen terecht komt. Ook dan verdwijnen de wratten vanzelf weer.  

Symptomen van wratten bij paarden
Wratten zijn eenvoudig te herkennen. Ze zien er uit als kleine bultjes op de huid van uw paard. De wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen. Meestal verschijnen ze rondom de oren, neus en mond. Ook op de geslachtsdelen en de onderbenen worden vaak wratten gezien. De wratten zijn te herkennen aan een witte, bobbelige structuur. Vaak groeien er meerdere wratten bij elkaar. Als de wratten overlast veroorzaken voor uw paard, doordat ze bijvoorbeeld erg dicht bij het oog zitten, kunnen ze verwijderd worden. Ook kan een wrat gaan ontsteken. Dit herkent u door het rood worden van de huid en soms zelfs wondjes. Een dierenarts kan zalf voorschrijven.

Wat kunt u zelf doen tegen wratten bij uw paard?
Als uw paard wratten heeft, dan kunt u weinig doen. De wratten verdwijnen meestal vanzelf. Alleen wanneer uw paard er last van heeft of in geval van ontstekingen kan een dierenarts de wratten behandelen. De wratten kunnen weggesneden worden, met stikstof bevroren worden of met een laser behandeld worden. Een ontsteking wordt meestal met een zalf behandeld. Heeft uw paard wratten? Voorkom verspreiding van het virus en laat uw paard niet met andere paarden in contact komen. Ook kunt u uw paard met aparte borstels verzorgen en dekjes en dekens gescheiden houden.

Heeft uw paard wratten? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek
Heeft uw paard last van wratten en maakt u zich hier zorgen over? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de wratten eventueel verwijderen. Ook kan een andere oorzaak van de bultjes uitgesloten worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering