U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Ziekte van Cushing

Ziekte van Cushing

Wat is de ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing wordt ook wel het syndroom van Cushing genoemd. De ziekte van Cushing is een aandoening aan de bijnieren. De bijnieren produceren het hormoon Cortisol. Als uw paard de ziekte van Cushing heeft, dan maakt het teveel Cortisol aan. Cortisol regelt enorm veel in het lichaam van uw paard. Cortisol zorgt voor het afweersysteem, de stofwisseling, de vertering van voedsel en het slaap- en waakritme. Als de Cortisol aanmaak verstoort raakt, kan uw paard last krijgen van symptomen op één of meer van deze gebieden. De ziekte van Cushing kan veroorzaakt worden door een tumor in de hypofyse of de bijnieren. Bij paarden is dit meestal een goedaardige tumor. De ziekte van Cushing is in de meeste gevallen helaas niet te genezen. Wel kan uw paard, met de juiste verzorging, nog enige tijd een prima leven hebben. In overleg met een dierenarts kunt u bepalen wanneer uw paard geen fijn leven meer heeft omdat het bijvoorbeeld teveel pijn heeft.

Symptomen van de ziekte van Cushing bij paarden

Heeft uw paard een krullerige vacht? Geen glans meer over de vacht? Of een enorm grote eetlust? Dan kan uw paard de ziekte van Cushing hebben. De krullerige en slordig uitziende vacht is een kenmerk van de ziekte. Ook kunnen problemen met verharen ontstaan. Daarnaast krijgt uw paard een hangbuik en nemen spieren af. Ook de kuiltjes boven de ogen kunnen zich vullen met vocht. De eetlust wordt veroorzaakt door de verstoring van de voedsel verbranding. Daarnaast komt veel zweten vaak voor. De weerstand van uw paard neemt af waardoor bacteriën en infecties meer kans hebben. Ook komt hoefbevangenheid vaak voor bij paarden met de ziekte van Cushing.  

Wat kunt u zelf doen tegen de ziekte van Cushing bij uw paard?

De ziekte van Cushing is niet te voorkomen. Als uw paard de ziekte eenmaal heeft, dan geneest hij waarschijnlijk niet meer. Wel kunt u het leven veraangenamen voor uw paard. Zorg voor de juiste voeding zodat het afweersysteem en de weerstand van uw paard ondersteund worden. Laat uw paard regelmatig nakijken op wormen en op afwijkingen in het gebit. Ook moet u stress voorkomen. De ziekte van Cushing maakt uw paard extra gevoelig voor stress. U kunt een dierenarts om advies vragen op het gebied van verzorging en behandeling. Bedenk altijd of uw paard nog plezier heeft in het leven zonder al te veel pijn.

Heeft uw paard de ziekte van Cushing? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van de ziekte van Cushing bij uw paard? Neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw paard onderzoeken en de ziekte vaststellen. Daarna kan uw dierenarts behandeling en verzorging met u bespreken. Ook het verloop van de ziekte kan de dierenarts met u doornemen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering