U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem bij paarden

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem is een vorm van eczeem. Zomereczeem wordt ook wel anders genoemd. Zo worden de termen staart- en maneneczeem regelmatig gebruikt, of gewoon maneneczeem. Het betekent allemaal hetzelfde: uw paard heeft last van een vervelende aandoening die veel jeuk veroorzaakt. Eczeem is een huidaandoening die voornamelijk in de zomerperiode voorkomt. De zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op het speeksel van een mug. De zomereczeem komt vooral rondom de staart, manen en onder op de buik voor. Uw paard krijgt daar vaak kale plekken door het schuren.

Symptomen van zomereczeem bij paarden

Het speeksel van de mug zorgt voor jeuk. Uw paard gaat schuren. Het schuren zorgt voor kale en soms geïrriteerde en bloederige plekken. Ook kan uw paard gaan bijten op de geïrriteerde plekken. Het schuren en bijten kan lelijke en vervelende wonden veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen tegen zomereczeem bij uw paard?
Als u weet dat uw paard gevoelig is voor zomereczeem, dan kunt u hier rekening mee houden. Doe uw paard, voordat hij last krijgt, een eczeemdeken om. Dit voorkomt steken van de mug en dus zo zomereczeem. Ook kunt u uw paard tussen zonsondergang en -opkomst op stal houden. De mug is dan erg actief. Ook op windstille dagen kunt u uw paard beter op stal houden. Heeft uw paard eenmaal zomereczeem? Vraag uw dierenarts dan om advies. U kunt de eczeemplekken behandelen met een speciale zalf die bij de dierenarts of dierenkliniek verkrijgbaar is.

Heeft uw paard last van zomereczeem? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw paard jeukende plekken? Schuurt uw paard langs alle objecten op stal en in de wei? Zomereczeem kan de boosdoener zijn. Laat een dierenarts of dierenkliniek de eczeem vaststellen en een eventuele behandeling starten. Ook kan een dierenarts advies geven over de voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering