U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Legnood bij hagedissen

Legnood bij hagedissen

Wat is legnood?

We spreken van legnood als uw hagedis haar eieren niet kan leggen. Er zit dan een ei in de eileider die eigenlijk klaar is om gelegd te worden. Uw hagedis kan door verschillende oorzaken het ei niet kwijt. Eieren die blijven steken in de eileiders van uw hagedis kunnen bijvoorbeeld misvormd zijn, te groot of verkeerd liggen maar er kunnen ook twee of meer eieren aan elkaar vast zitten. Ook kunnen afwijkingen in het lichaam van uw hagedis legnood veroorzaken. Zo kan uw hagedis last hebben van nierstenen die de weg blokkeren of het bekken van uw hagedis is misvormd. Daarnaast kan voeding met te weinig kalk, een slechte legplaats of stress de oorzaak zijn van legnood.

Wat zijn de symptomen van legnood bij uw hagedis?

De symptomen van legnood zijn afhankelijk van de oorzaak. U kunt soms snel ingrijpen wanneer uw hagedis bijvoorbeeld veel rondjes loopt op zoek naar een goede legplaats. Ook kan ze verschillende gaten graven in het terrarium of ergens in huis willen graven. Uw hagedis heeft dan waarschijnlijk legnood. Ze kan haar eieren niet leggen omdat ze geen goede legplaats tot haar beschikking heeft. Een hagedis met legnood kan ook neerslachtig en sloom worden. Daarnaast kunt u merken dat uw hagedis mager wordt in de staart. Bij legnood is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. De eieren moeten verwijderd worden. 

Wat kunt u zelf doen tegen legnood bij uw hagedis

Als uw hagedis eenmaal legnood heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Wel kunt u voorzorgsmaatregelen nemen om legnood te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste voeding met genoeg kalk. Ook is de huisvesting van belang. De temperatuur en de legplaats dienen in orde te zijn. U zorgt op deze manier voor de ideale omstandigheden voor uw hagedis. Dit verkleint de kans op legnood. Houd uw hagedis verder in de gaten wanneer ze eieren moet leggen. Normaal gesproken legt een hagedis alle eieren in ongeveer 4 uur. Dit kunnen er wel 40 zijn. Is een vrouwtjes hagedis na 24 uur nog steeds niet al haar eieren kwijt? Dan is er sprake van legnood.

Heeft uw hagedis last van legnood? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw hagedis last van legnood? Maakt u zich zorgen over haar gezondheid? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw hagedis onderzoeken en de oorzaak vaststellen. Ook kan hij de eieren verwijderen als dit nodig is. Zoek meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten