U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Legnood bij schildpadden

Legnood bij schildpadden

Wat is legnood?

Alle dieren die eieren leggen kunnen last krijgen van legnood. Een schildpad heeft legnood wanneer er eieren in de eileiders zitten en de schildpad kan de eieren er niet uit persen. De eieren blijven dus in het lichaam van uw schildpad zitten. Legnood kan verschillende oorzaken hebben. Vooral de omgeving van de schildpad is belangrijk. De schildpad moet voldoende ruimte hebben om de eieren in te graven. Ook dient de laag diep genoeg te zijn, anders zal uw schildpad geen eieren gaan leggen. Soms kan het helpen om mannetjes tijdelijk weg te halen. Dit geeft uw schildpad extra rust. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn daarnaast ook van belang. Als eieren erg lang in het lichaam van uw schildpad blijven zitten kan ze er zelfs aan overlijden. Een dierenarts bezoek is dan noodzakelijk.

Symptomen van legnood bij uw schildpad

Uw schildpad zal onrustig worden en veel gaan graven. Soms graaft ze op verschillende plaatsen, dit betekent dat ze haar plek niet kan vinden. Of de kuilen zijn niet diep genoeg. Ook kunt u een vochtige substantie uit de cloaca zien komen. Duurt de legnood al langere tijd dan kan uw schildpad sloom en benauwd worden. Een dierenarts bezoek is dan noodzakelijk. 

 

Wat kunt u zelf doen tegen legnood bij de schildpad?

Zorg voor de juiste omgeving. Moet uw schildpad eieren gaan leggen? Controleer de temperatuur en de vochtigheid. Zorg er ook voor dat uw schildpad rust heeft, verwijder eventuele mannetjes uit de omgeving. De ondergrond moet geschikt zijn voor het leggen van eieren. De eieren worden ingegraven, de laag moet diep genoeg zijn. Als u niet weet waar dit aan moet voldoen kunt u advies vragen aan een dierenarts. Heeft uw schildpad al legnood? Neem dan contact op met een dierenarts. De dierenarts kan door middel van een röntgen foto zien hoeveel eieren er zitten en wat uw schildpad nodig heeft. Soms een weeën opwekkend middel en soms een operatie. Hoe ernstiger de legnood is, hoe heftiger de ingreep zal zijn.

Heeft uw schildpad legnood? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw schildpad legnood? Maak direct een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw schildpad onderzoeken en een behandeling starten. Ook voorziet een dierenarts u graag van advies. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten