U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Longontsteking bij hagedis

Longontsteking bij hagedis

Wat is longontsteking?

De naam zegt het al. Een longontsteking is een ontsteking van de longen. Uw hagedis kan een longontsteking krijgen. De oorzaak van een longontsteking kan verschillen. Er bestaan twee soorten longontstekingen. Een bacteriële- en een mycotische ontsteking. Een bacteriële longontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën vermeerderen zich snel, meestal doordat de weerstand van uw hagedis te laag is. De bacteriën hebben dan vrij spel. Ook kunnen bacteriën ergens anders in het lichaam van uw hagedis een longontsteking veroorzaken. De mycotische longontsteking wordt veroorzaakt door schimmels in uw hagedis. Een longontsteking kan komen doordat de hygiëne van het terrarium niet goed is. Temperatuurschommelingen en tocht kunnen veroorzakers van longontsteking zijn. Daarnaast zijn chemische stoffen natuurlijk schadelijk voor uw hagedis, met meestal een longontsteking tot gevolg. Een longontsteking is erg gevaarlijk. Neem dan ook direct contact op met een dierenarts wanneer u vermoedt dat uw hagedis een longontsteking heeft.

Symptomen van de longontsteking bij uw hagedis

Door een longontsteking krijgt uw hagedis moeite met ademhalen. Dit kan zorgen voor een open bek, een pompende ademhaling of onrustige- of versnelde ademhaling. Dit is vaak goed te herkennen en op te merken. Ook kunt u luisteren naar de ademhaling van uw hagedis. Bij een longontsteking zal uw hagedis een hoorbaar reutelende ademhaling krijgen. Daarnaast zal hij niet willen eten en kan hierdoor snel gewicht verliezen. Soms vindt u slijm in de bek van de hagedis of ze gaan niezen. 

Wat kunt u zelf doen tegen een longontsteking bij uw hagedis?

Als uw hagedis een longontsteking heeft wilt u hem hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen? Maar hoe kunt u dit nou het beste doen? Een hagedis met een longontsteking moet goed op temperatuur blijven, u kunt de temperatuur in het terrarium verhogen. Ook kunnen extra vitaminen voor de weerstand opbouw geen kwaad. Daarnaast heeft uw hagedis antibiotica nodig om de ontsteking tegen te gaan. Neem dus altijd contact op met een dierenarts in de buurt. Zonder een medicijn tegen de longontsteking overleeft uw hagedis het niet.

Heeft uw hagedis last van een longontsteking? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van een longontsteking? Of maakt u zich zorgen over de ademhaling van uw hagedis? Maak een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw hagedis onderzoeken en een behandeling starten. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten