U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Longontsteking bij slangen

Longontsteking bij slangen

Wat is een longontsteking?

Heeft uw slang last van een piepende ademhaling? Ligt hij vaak met opengesperde bek? Dan kan hij een longontsteking hebben. Een longontsteking is ernstig en uw slang kan er aan overlijden. Een longontsteking is een infectie aan de longblaasjes en het longweefsel van uw slang. Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. De meeste virussen zorgen alleen voor een verkoudheid. Bij een verminderde weerstand kunnen ze echter ook tot een longontsteking leiden. Uw slang kan last hebben van verschillende soorten ontstekingen, bijvoorbeeld een mysotische ontsteking, een bacteriële ontsteking of een parasitaire ontsteking. Allemaal veroorzaken ze luchtwegproblemen.

Symptomen van een longontsteking bij de slang

Uw slang krijgt last van een piepende en dus hoorbare ademhaling. Ook kan een versnelde, pompende of een onregelmatige ademhaling veroorzaakt worden door een longontsteking. De typische opengesperde bek hoort bij een longontsteking, net als slijmvorming in de bek van uw slang. Soms komt niezen voor. Uiteindelijk zal uw slang zijn voedsel weigeren en overlijden aan een onbehandelde longontsteking.

Wat kunt u zelf doen tegen een longontsteking bij uw slang?
De longontsteking wordt vaak veroorzaakt door slechte hygiëne. Uw slang ademt bijvoorbeeld stof in, ligt veel op de tocht of leeft in een terrarium waar de temperatuur veel schommelt. Daarnaast kunnen een gebrekkige weerstand of ontstekingen ergens anders in het lichaam een longontsteking veroorzaken. U kunt er voor zorgen dat uw slang en zijn omgeving schoon zijn. Ook kunnen extra vitaminen en mineralen een optie zijn om uw slang in optimale conditie te houden. Uw dierenarts kan u hier extra informatie over geven.

Heeft uw slang een longontsteking? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw slang een longontsteking heeft? Twijfel niet maar maak meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw slang onderzoeken en de oorzaak vaststellen. Ook kan een eventuele behandeling gestart worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering