U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Mijten bij slangen

Mijten bij slangen

Wat zijn mijten?

Mijten zijn kleine spinachtige parasieten. Deze beestjes leven op de huid van uw slang en zuigen bloed. Mijten vallen onder de ectoparasieten. Ze hebben een zwart-rode kleur en zijn maar 1 mm groot. Met het blote oog zijn de mijten bijna niet te zien. Mijten komen voor bij slangen omdat de luchtvochtigheid en de temperatuur ideaal is voor mijten.

Symptomen van mijten bij uw slang

Mijten zijn kleine diertjes die maar moeilijk te zien zijn met het blote oog. Wel kunt u merken dat de huid van uw slang een beetje zilverachtig wordt. Dit kan komen door de vervellingsresten van de mijten. Ook verandert het gedrag van uw slag. Zo zal hij vaker in het water gaan liggen. Ziet u kleine zwarte stipjes in het drinkwater van uw slang drijven? Dit kunnen verdronken mijten zijn.  Daarnaast kunnen grote hoeveelheden mijten stress veroorzaken bij uw slang. Ook vervellingsproblemen, bloedarmoede en een verminderde eetlust zijn gevolgen van mijten bij een slang. De gevolgen kunnen er voor zorgen dat uw slang overlijdt. Zorg ervoor dat u op tijd een dierenarts inschakelt wanneer u zich zorgen maakt over uw slang. 

Wat kunt u zelf doen tegen mijt bij uw slang?

Let goed op het gedrag van uw slang. Door uw slang te observeren merkt u het snel wanneer het gedrag van uw slang verandert. Houd ook de huid van uw slang en het terrarium goed in de gaten. Een zilverkleurige huid en zwarte stipjes in het drinkwater duiden op de aanwezigheid van mijten. Behandel uw slang direct met bijvoorbeeld Mite Off spray van Zoo Med. U kunt uw slang hier mee in sprayen. Zorg er daarnaast ook voor dat u het terrarium ontsmet en vrij maakt van mijten. Neem voor advies contact op met een dierenarts.

Heeft uw slang last van mijten? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw slang last heeft van mijten? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw slang? Neem dan meteen contact op met een dierenarts. De dierenarts kan uw slang onderzoeken en weet welke behandeling het beste bij uw slang past. Ook kan een dierenarts u adviseren over het ontsmetten van het terrarium. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten