U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Mondrot bij hagedissen

Mondrot bij hagedissen

Wat is mondrot?

Heeft uw hagedis erg rood tandvlees? Of blaast uw hagedis bellen? Dan kan uw hagedis mondrot hebben. Mondrot is een ontsteking aan de weke delen in de bek van uw hagedis. Dit zijn het tandvlees, het gehemelte en de tong. Meestal wordt deze ontsteking veroorzaakt door een bacterie. De ontsteking vormt zich in het slijmvlies in de bek van uw hagedis. De bacterie heeft meestal alleen maar vat op uw hagedis wanneer uw hagedis ook andere ziekten heeft. Deze achterliggende oorzaak zorgt waarschijnlijk voor een lage weerstand. Dit maakt uw hagedis vatbaar voor mondrot. Ook stress en verkeerde huisvesting kunnen voor een lage weerstand van uw hagedis zorgen.

Symptomen van mondrot bij uw hagedis

Mondrot is te herkennen aan de te rode kleur van het tandvlees. Er kunnen zelfs bloedingen ontstaan op het tandvlees. Ook ontstaat er een wit-gele pus in de bek van uw hagedis. Dit kun je in plukken waarnemen of door de hele bek verspreidt. Doordat de bek van uw hagedis vol zit met pus en slijm kan hij gaan rochelen en bellen blazen. Daarbij staat de bek meestal een eindje open. Omdat de mondrot vaak gepaard gaat met andere ziekte kan uw hagedis ook last hebben van andere symptomen die bij andere klachten horen. Als dit het geval is kunt u het beste meteen contact opnemen met een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen mondrot bij uw hagedis?

Wanneer uw hagedis mondrot heeft dan wilt u hem hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Het is verstandig om eerste te achterhalen of uw hagedis nog andere ziekten heeft? Meestal zijn andere ziekten de oorzaak van de mondrot. Deze dienen dan ook behandeld te worden. Een dierenarts kan ook de mondrot behandelen, dit kunt u niet zelf doen. Wat u zelf kan doen is het geven van extra vitaminen en zorgen voor goede hygiëne in het terrarium en het drinkwater. Ook kan een hogere temperatuur in het terrarium wenselijk zijn.

Heeft uw hagedis last van mondrot? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van mondrot bij uw hagedis? En maakt u zich zorgen om de gezondheid van uw hagedis? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan vaststellen welke bacterie voor de mondrot zorgt en een behandeling starten. Ook kunnen eventuele oorzaken achterhalen. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten