U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Oogontsteking bij hagedissen

Oogontsteking bij hagedissen

Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking is een ontstekingsreactie in of rondom het oog van uw hagedis. Deze reactie kan veroorzaakt worden door een bacterie of virus van buitenaf. Een hagedis met een slechte weerstand heeft hier meer kans op. Uw hagedis kan ook een oogontsteking krijgen doordat de temperatuur in het terrarium te laag is. Ook kan uw hagedis enige tijd zijn blootgesteld aan tocht op het oog. De lage temperatuur en de tocht zijn meestal de boosdoener van een fikse oogontsteking bij hagedissen.

Symptomen van oogontsteking bij uw hagedis

Een oogontsteking is vaak eenvoudig te herkennen. Zo kunt u zien dat één of twee ogen rood kleuren. Ook kan het rondom het oog gezwollen en rood zijn. Natte en tranende ogen zijn een gevolg van geïrriteerde ogen bij uw hagedis. Wat daarnaast vaak opvallend is voor een oogontsteking bij een hagedis is dat de ogen snel dicht plakken. Het oog of de ogen willen dan helemaal niet meer open. 

Wat kunt u zelf doen tegen een oogontsteking bij uw hagedis?

Als uw hagedis een oogontsteking heeft dan wilt u hem natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Maar wat kunt u nou zelf doen tegen een oogontsteking? Allereerst is het belangrijk om de temperatuur van het terrarium te controleren. Heeft uw hagedis het niet te koud? Bij een te lage temperatuur moet u natuurlijk zorgen voor een betere temperatuur. Ook moet u nagaan of uw hagedis op de tocht staat, de tocht kan voor een oogontsteking zorgen. Verplaats zo nodig het terrarium. Vervolgens is het altijd belangrijk om een dierenarts naar uw hagedis te laten kijken. Deze kan u een zalf voorschrijven zodat uw hagedis weer snel de oude is.

Heeft uw slang last van een oogontsteking? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw hagedis rode en gezwollen oogleden? Dan kan uw hagedis een oogontsteking hebben. Maak een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt zodat deze uw hagedis kan onderzoeken. Ook kan een dierenarts een eventuele behandeling starten en u adviseren. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts