U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Oogontsteking bij kameleons

Oogontsteking bij kameleons

Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking is een ontsteking aan het slijmvlies van de ogen. De ogen van uw kameleon zijn belangrijk voor hem. Een gezonde kameleon houdt namelijk graag alles in de gaten. Zodra uw kameleon uw bezigheden niet meer in de gaten houdt, is er iets aan de hand. Kameleons hebben snel last van een oogontsteking. De oorzaak van een oogontsteking kan verschillen. Uw kameleon kan bijvoorbeeld te veel op de tocht staan, een tekort aan vitamine A hebben of een te hoge UV-straling krijgen. Een oogontsteking dient behandeld te worden anders wordt hij alleen maar erger.

Symptomen van een oogontsteking bij de kameleon

U herkent een oogontsteking aan rode of gezwollen ogen. Uw kameleon heeft ook last van natte en tranende ogen. Daarnaast kan hij ‘trekken’ met één of beide ogen: deze sluit hij dan niet meer tegelijk en gaan soms maar half dicht. Ook kan het zijn dat uw kameleon zijn ogen helemaal niet meer open krijgt en dat de oogleden aan elkaar plakken.

Wat kunt u zelf doen tegen een oogontsteking bij uw kameleon?
Uw kameleon heeft sneller kans op een oogontsteking bij een lage weerstand. U moet dus extra goed opletten als uw kameleon ziek is of pas ziek is geweest. Een extra vitaminepreparaat kan dan geen kwaad. De dierenarts kan u hier meer over vertellen. Daarnaast kan stress, te weinig vitamine A of tocht een oogontsteking als gevolg hebben. Voorkom dit dus zoveel mogelijk. Daarnaast kunt u een dierenarts om advies vragen over de UV-straling in het terrarium. Een te hoge dosis zorgt namelijk ook voor een oogontsteking.

Heeft uw kameleon last van een oogontsteking? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kameleon last van één of twee geïrriteerde ogen? Dan kan hij wel eens een oogontsteking hebben. U kunt het beste een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan na onderzoek vaststellen of uw kameleon een behandeling nodig heeft. Vaak moet het oog dagelijks schoongemaakt worden en soms met extra zalf of vitaminen ingesmeerd worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten