U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Parasieten bij kameleon

Parasieten bij kameleon

Wat zijn parasieten?

Parasieten zijn dieren die ten kosten van andere dieren overleven. Ze leven in of op uw kameleon en houden zich in leven door bijvoorbeeld het bloed van de kameleon te drinken of huidschilfers te eten. Parasieten die het meeste voorkomen bij de kameleon zijn inwendige parasieten, flagellaten en bloedmijten. De meeste kameleons raken besmet met parasieten door contact met andere reptielen, voederdieren of een slechte hygiëne. Ook kunnen waterbronnen zoals een watervalletje boosdoeners zijn. Wildvang dieren zijn bijna altijd besmet met parasieten. Een parasiet kan zorgen voor het overlijden van een kameleon. Houd uw kameleon altijd goed in de gaten. Wanneer u een kameleon aan schaft kunt u hem het beste meteen laten onderzoeken door de dierenarts. Parasieten zijn meestal te zien in de ontlasting van uw kameleon.

Symptomen van parasieten bij uw kameleon

Symptomen van parasieten verschillen per soort en de hoeveelheid parasieten die uw kameleon heeft. Zo kan uw kameleon last hebben van wormen waardoor hij lusteloos en neerslachtig wordt. Uw kameleon wil niet meer eten en vermagert. Ook een bolle buik is een teken van wormen. Flagellaten veroorzaken slijmerige ontlasting of diarree ook kan uw kameleon vermageren en krampen krijgen en braken. Bloedmijten verzwakken uw kameleon en zorgen voor veel huidirritatie. U kunt de bloedmijten meestal alleen in de nacht op uw kameleon zien. 

Wat kunt u doen tegen parasieten bij uw kameleon?

Parasieten zijn geen pretje voor uw kameleon en u wilt natuurlijk voorkomen dat uw kameleon besmet raakt. Om zo min mogelijk risico te lopen moet u de gezondheid van uw kameleon in de gaten houden. Ook kunt u ervoor zorgen dat de ontlasting van uw kameleon preventief onderzocht wordt door de dierenarts. Laat dit bijvoorbeeld twee keer per jaar doen. Daarnaast is goede hygiëne in het terrarium van groot belang voor uw kameleon. Ook moet u letten op de voederdieren, loop geen risico en koop uw dieren. Wildvang zorgt voor extra risico. Is uw kameleon eenmaal besmet met parasieten? Neem dan meteen contact op met een dierenarts.

Heeft uw kameleon last van parasieten? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw kameleon wormen, bloedmijt of flagellaten? Of heeft u dit vermoeden? Maak dan meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw kameleon onderzoeken en aan de hand van de ontlasting bepalen welke parasiet uw kameleon heeft. Ook kan hij een behandeling starten. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten