U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Parasieten bij slangen

Parasieten bij slangen

Wat zijn parasieten?

Parasieten zijn beestjes die zich ten koste van andere dieren of mensen in leven houden. Ze bevinden zich op of in een gastheer. Deze gastheer kan uw slang zijn. Sommige parasieten leven op slangen, dit zijn ectoparasieten, zij bijten zich bijvoorbeeld vast tussen de schubben van uw slang waar ze bloed zuigen. Ectoparasieten zijn mijten en teken. Er zijn ook parasieten die in het lichaam van uw slang leven, dit zijn de endoparasieten. Zo kan uw slang last hebben van flagellaten en amoeben. Parasieten kunnen erg vervelend zijn voor uw slang. De ectoparasieten veroorzaken meestal geen ziekten maar zorgen wel voor ongemak. Gelukkig zijn ze vaak goed te bestrijden. Endoparasieten kunnen daarentegen ernstige gevolgen hebben voor uw slang. Zo kunnen ze zelfs de dood tot gevolg hebben. Als u twijfelt over de gezondheid van uw slang dan kunt u altijd contact opnemen met een dierenarts.

Symptomen van parasieten bij uw slang

De symptomen van een parasiet zijn afhankelijk van het soort parasiet. Zo veroorzaken mijten bijvoorbeeld jeuk bij uw slang waardoor deze zich gaat schuren tegen de bodembedekking of wanden van het terrarium. Ook kan uw slang zich vaker baden. U zult dan zwarte stipjes in het drinkwater tegen komen. Dit zijn de verdronken mijten. Bij een enorme hoeveelheid mijten loopt uw slang wel gevaar. Zo kan hij veel stress ervaren, vervellingsproblemen krijgen en bloedarmoede oplopen. De gevolgen kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben.Heeft uw slang teken? Dan kunt u deze meestal eenvoudig herkennen. Uw slang zal een bruin-rood bobbeltje tussen zijn schubben hebben. Endoparasieten zoals flagellaten en amoeben veroorzaken hele andere symptomen. Zo kan uw slang een verminderde eetlust krijgen, braken en dunne en slijmerige ontlasting hebben. 

Wat kunt u zelf doen tegen parasieten bij uw slang?

Afhankelijk van het soort parasiet kunt u uw slang behandelen. Zo kunt u bijvoorbeeld Exner Petguard spray gebruiken tegen mijten en teken. Ook kunt u Zoo Med terrarium Wipe Out gebruiken om het terrarium grondig te ontsmetten. Hierbij doodt u alle bacterien. Om uw slang alleen tegen mijten te behandelen gebruikt u Zoo Med Mite Off spray. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met een dierenarts.

Heeft uw slang last van parasieten? Neem direct contact op met een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw slang last heeft van parasieten? En maakt u zich zorgen? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw slang onderzoeken en een behandeling starten. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten